کد خبر: ۵۸۵۲۳
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۶
درست یک سال از زمانی که جمال عرف، رئیس ستاد انتخابات کشور، ۲۸ خرداد را به‌عنوان روز برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم اعلام کرد، می‌گذرد؛ انتخاباتی که با رعایت پروتکل‌های بهداشتی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا برگزار شد.

آوای نشاط ـ معصومه معظمی نوشت: درست یک سال از زمانی که جمال عرف، رئیس ستاد انتخابات کشور، ۲۸ خرداد را به‌عنوان روز برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم اعلام کرد، می‌گذرد؛ انتخاباتی که با رعایت پروتکل‌های بهداشتی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا برگزار شد. از طرفی بخشی از جامعه ترجیح داد با وجود مجلس تمام اصولگرای یازدهم، اجازه دهد قدرت یکدست شود تا شاید مشکلات کشور در این یکدستی و هماهنگی میان مجلس و دولت انقلابی مرتفع شود. از طرف دیگر گروه مقابل با حمایت از سید‌ابراهیم رئیسی روز ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ پای صندوق‌های رأی رفتند و سکان اداره چهارساله کشور را به دست او سپردند.

اگرچه در این مقطع خاص، کشور دچار مشکلات متفاوتی بود؛ از یک طرف به دلیل نبود واکسن کرونا روزانه شاهد از دست رفتن تعداد درخور توجهی از هم‌وطنانمان بودیم و از طرف دیگر هم وضعیت مذاکرات و برجام و تحریم‌ها در شرایط خاصی قرار گرفته بود. یک روز خبر امضای توافق می‌رسید و روز دیگر تکذیبیه صادر می‌شد. در این شرایط بحرانی دولت رئیسی با وعده رفع تحریم‌ها، ادامه مذاکرات و به نتیجه رساندن برجام، ساخت سالانه یک میلیون مسکن، ایجاد شغل یک میلیون تومانی، رفع کامل فساد اقتصادی و... روی کار آمد. حالا یک سال از آن روز‌های پراسترس می‌گذرد. درست است که شرایط کشور در آن روز‌ها نامعلوم و بحرانی بود و رئیسی در شرایط نامطلوبی میهمان پاستور شد و انصاف حکم می‌کند در دادن نمره به کارنامه یک‌ساله دولت سیزدهم مراعات کنیم، اما نباید فراموش کرد که کابینه رئیسی هم امکانات و همسویی‌های ویژه‌ای داشت که اگر در اختیار سایر اشخاص قرار می‌گرفت، شاید شرایط متفاوت‌تر از این چیزی می‌بود که هست.

رئیسی: آمدم تا با ساختار‌های فسادزا مبارزه کنم

روز گذشته رئیسی در سالگرد یک‌سالگی دولتش به میان مردم قرچک، پیشوا و ورامین رفت و همان شعار‌های مبارزه با فساد، ساخت مسکن، ایجاد عدالت در جامعه و... را که همان روز‌های قبل از انتخابات داده بود، تکرار کرد. رئیسی در اولین سالگرد انتخاب‌شدنش به‌عنوان رئیس‌جمهور، این انتخابات را «تأکید مجدد مردم به اجرای آرمان‌های اصیل انقلاب در حوزه عدالت‌گستری و مبارزه با فقر، فساد و تبعیض» دانست.

رئیس‌جمهور به مشکلات مالی و بودجه‌ای دولت مردمی در آغاز به کار خود اشاره کرد و توضیح داد: «خیلی‌ها به ما می‌گفتند چگونه می‌خواهید مشکل کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی را رفع کنید. این در حالی بود که دولت در ماه ابتدایی فعالیت خود با مشکل پرداخت حقوق کارکنان مواجه بود؛ اما به لطف خدا و آگاهی مردم توانستیم بدون استقراض از بانک مرکزی یا چاپ پول که می‌توانست باعث ایجاد مشکلات جدید شود، از این مرحله سخت عبور کنیم. در ماه‌های اول آغاز به کار دولت در مورد تأمین کالا‌های اساسی نیز نگرانی‌هایی داشتیم. دولت در وهله اول توانست با واکسیناسیون گسترده موانع موجود بر سر راه بازگشایی کسب‌وکار‌ها و فعالیت مراکز علمی و آموزشی را برطرف کند».

او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه رأی مردم در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ رأی به اجرای عدالت بود، تصریح کرد: «آنچه مردم از ما خواستند، مبارزه با فقر، فساد و تبعیض بود و به این عهد خود با مردم وفادار هستیم و ان‌شاء‌الله با عمل به آنچه وعده کرده‌ایم، در میدان عمل دولتی صادق الوعد خواهیم بود. ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در طول چهار سال وعده دولت، نیاز کشور و تصریح قانون است و باید به آن عمل کنیم که اگر این اتفاق نیفتد، مثل گذشته عقب‌ماندگی‌ها در حوزه مسکن روی هم انباشته خواهد شد. در مدت سپری‌شده از فعالیت دولت مردمی گام‌های خوبی در عرصه‌های آموزش، مسکن و سلامت برداشته شده است».

رئیس‌جمهور یکی از برنامه‌ها و اهداف اصلی دولت مردمی را اصلاح ساختار‌های فسادزا عنوان کرد و افزود: «بنده در قوه قضائیه با مفاسد برخورد می‌کردم و به اینجا آمدم تا با بستر‌های فسادزا مبارزه کنم؛ وعده داده‌ایم ساختار‌های فسادزا و آنچه را مولد نابرابری است، اصلاح کنیم و این کار را خواهیم کرد...».

اگرچه رئیسی در یک‌سالگی انتخابات ریاست‌جمهوری سعی دارد همچنان به وعده‌های داده‌شده خود وفادار بماند و در سالگرد این مهم باز هم آن‌ها را در جمع مردم تکرار می‌کند، اما بر آن شدیم تا با نگاهی منصفانه در گفتگو با بهروز محبی، نماینده مجلس یازدهم و احمد مازنی، نماینده مجلس دهم، کارنامه یک‌ساله دولت رئیسی را بررسی کنیم.

دولت سیزدهم در اجرای وعده‌ها موفق عمل نکرد

احمد مازنی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس دهم، در بررسی عملکرد یک‌ساله دولت سیزدهم به «شرق» گفت: «منصفانه‌ترین نقد دولت سیزدهم و مجلس یازدهم و یکدست‌شدن قدرت در یک سال گذشته که از انتخابات ریاست‌جمهوری می‌گذرد، نشان داد یکدستی قدرت برای حل مشکلات مردم، فرضیه درستی نبود؛ چرا‌که عملکرد نهاد‌های اجرائی یکدست نه‌تن‌ها مشکلی را حل نکرد، بلکه بر مشکلات کشور هم افزود».

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ادامه داد: «مذاکرات وین از‌جمله مسائل اصلی بود که بعد از روی‌کارآمدن دولت سیزدهم در دستور کار آن قرار گرفت. توافقی که دولت دوازدهم در روز‌های آخر در آستانه امضای آن بود. این آمادگی وجود داشت که احیای برجام در آن دولت به نتیجه برسد، اما مقاومت‌هایی شد و اجازه ندادند».

او افزود: «دولت سیزدهم تا به امروز نه‌تن‌ها نتوانست توافق را ایجاد کند، بلکه ابهاماتی را هم در مسیر توافق ایجاد کرد و سرنوشت توافق همچنان روشن نیست».

مازنی صدور «قطع‌نامه شورای حکام علیه جمهوری اسلامی در دولت سیزدهم» را «هشداری برای کشورمان» در این دولت دانست.

این نماینده مجلس دهم همچنین به سایر شعار‌ها و وعده‌های دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: «وعده‌هایی درباره حل مشکل تورم و گرانی داده شد که امروزه این شعار‌ها در فضای مجازی دست به دست می‌شوند. کاندیدا‌های سیزدهم وعده می‌دادند که این مشکلات را حل می‌کنند و وعده اشتغال، ازدواج و مسکن را فریاد می‌زدند؛ اما هنوز این کار را انجام نداده‌اند، بلکه شاهد افزایش قیمت چند‌برابری محصولات مختلف هستیم».

این فعال سیاسی منتقد دولت ادامه داد: «ادعا می‌شد دولت قبل برنامه‌ای برای اداره کشور ندارد، ولی آنچه شاهد آن هستیم، این است که دولت سیزدهم در حال اجرای برنامه‌ای به نام جراحی اقتصادی است که حتی یک سطر از این برنامه را نه به‌عنوان برنامه دولت و نه مصوبه مجلس شاهد نبوده‌ایم».

او در ادامه انتقادات خود به برنامه جراحی اقتصادی دولت گفت: «برنامه مدون و مشخصی در‌این‌باره وجود ندارد. وقتی اسم برنامه اقتصادی روی آن گذاشته می‌شود، باید حتما در بین اقتصاددان‌های کشور مطرح شده باشد. باید مشخص شود این برنامه اقتصادی متکی بر کدام نظریه اقتصادی است؟ آیا متکی بر اقتصاد لیبرالی است یا اقتصاد جهادگرا یا ترکیبی از این دو نظریه یا متکی بر اقتصاد مستقل است؟».

مازنی در ادامه بررسی عملکرد دولت سیزدهم بیان کرد: «برنامه ششم توسعه تمام شده و مدتی است از برنامه هفتم هم خبری نیست؛ در‌حالی‌که باید برنامه هفتم تدوین و ارائه می‌شد و گزارش عملکرد برنامه ششم را قرائت می‌کردند، ولی از آن هم خبری نیست».

این نماینده اصلاح‌طلب مجلس دهم تأکید کرد: «ما در شرایط سخت تحریمی قرار داریم و باید راهی برای شکستن تحریم‌ها ارائه شود. همچنان از کسانی که تحریم را نعمت و فرصت می‌دانستند و مخالف برجام بودند، امروزه به‌عنوان هیئت مذاکره‌کننده استفاده می‌کنند که مذاکرات را به نتیجه برسانند؛ اما نه از شکستن تحریم خبری است و نه از توافق هسته‌ای».

او در‌عین‌حال به یکی از نقاط مثبت دولت سیزدهم نیز اشاره کرد و گفت: «البته دولت سیزدهم توانسته است با برخی کشور‌های منطقه رابطه‌ای دوستانه برقرار کند».

مازنی ادامه داد: «این رفت و برگشت‌ها بین ایران و چند کشور همسایه در جهانی که بسیار بزرگ است و همه کشور‌های صاحب قدرت و ثروت روی آن‌ها تأثیر دارند، اگر بتواند گره کور رابطه ایران و غرب را باز کند، مفید است؛ اما اینکه صرفا بخواهیم با این همسایه‌ها در ارتباط باشیم که برخی از آن‌ها باز گوش‌شان به دهان ابرقدرت‌هاست، تأثیری ندارد».

این نماینده اصلاح‌طلب مجلس دهم در نهایت یکدستی قدرت بین مجلس و دولت سیزدهم را در عرصه سیاست داخلی و خارجی دارای کارآمدی لازم ندانست و گفت این استدلال کسانی که مردم را برای رأی‌ندادن تشویق کردند تا قدرت یکدست شود و مشکلات جامعه حل، استدلالی ناکارآمد بود که دودش به چشم مردم رفت.

انتهای پیام/

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: