|
به گزارش آوای نشاط تاریخ باشگاه استقلال است پر است از بازیکنان خارجی که به این تیم آمدهاند، چندی در آن توپ زده و جدا شده اند. در کنار چند بازیکن شاخص خارجی از جمله تیام، جباروف، جانواریو و ساموئل، تاریخ این باشگاه مملو است از بازیکنان بی کیفیتی که به این تیم آمدند، یا اصلا بازی نکردند و یا تعداد کمی بازی کرده و از آن جدا شدند و در شمار طلبکاران قرار گرفتند. بازیکنانی که از گومز و فابریسیو شروع شد و به بویان رسید و شاید همچنان ادامه داشته باشد.
اولین خارجی یک دروازه بان بود
شاید کمتر کسی در تاریخ باشگاه استقلال نام دروازه بانی به اسم «پیر کارلو» را شنیده باشد. این لهستانی اولین بازیکن خارجی بود که پایش به باشگاه استقلال باز شد. اولین و آخرین خارجی در تاریخ این باشگاه قبل از انقلاب. این دروازه بان خارجی یک فصل عضو باشگاه استقلال بود اما بازیهای مهمی به او نرسید.
پیر کارلو که در زمان جنگ جهانی دوم از لهستان به ایران کوچ کرده بود بنا به روایتی تابعیت ایران را هم پذیرفت. این دروازه بان حتی یک بار هم با پیراهن تیم ملی ایران در یک دیدار دوستانه مقابل ترکیه به میدان رفت. این دروازهبان لهستانی در سال ۱۳۳۳ و در حالی که هنوز نام باشگاه دوچرخه سواران به تاج تغییر پیدا نکرده بود پیراهن این تیم را بر تن کرد تا به تعبیری نخستین دروازه بان باشگاه استقلال هم باشد.
اولین بازیکن بعد از انقلاب
باشگاه استقلال پس از پیرکارلو تا سالها زیادی بازیکن خارجی به خدمت نگرفت و این اتفاق در سال ۷۹ برای این باشگاه تکرار شد. «رافت قلی اف» هافبک میانی و ریز اندام اهل جمهوری آذربایجان دومین بازیکن خارجی تاریخ باشگاه استقلال و نخستین خارجی تاریخ آبی ها بعد از پیروزی انقلاب بود که پیراهن این تیم را بر تن کرد.
قلی اف با پیراهن شماره ۲۴ برای استقلال بازی کرد و عجیب این که در ۲۴ بازی هم پیراهن این تیم را بر تن کرد. این بازیکن با اخلاق دو فصل با پیراهن استقلال به میدان رفت و در مجموع نیز ۴ بار موفق به گلزنی شد و در زمان خودش یکی از بازیکنان تاثیرگذار بود.
اولین برزیلی ها؛ آغاز موج بی کیفیت ها
اولین بازیکنان برزیلی که به عضویت استقلال در آمدند، یک زوج شامل یک مدافع میانی و یک هافبک تهاجمی بودند. راجر فابرسیو و رافائل گومز از طریق یک ایجنت و به صورت همزمان در سال ۸۲ به عضویت استقلال در آمدند. این دو، هم اولین برزیلی هایی بودند که پیراهن استقلال را بر تن کردند و هم اولین بازیکنان بی کیفیتی بودند که با این باشگاه قرارداد بستند تا موج قرارداد با خارجیهای بی کیفیت آغاز شود.
فابریسو کلا در طول یک فصل ۱۲ بار برای استقلال بازی کرد و یک گل هم برای این تیم زد. اما گومز حتی یک دقیقه هم برای این تیم بازی نکرد تا این دو با کارنامه ای ناموفق این باشگاه را ترک کنند. این دو بازیکن به خصوص گومز سختی های زیادی در زندگی شان در تهران کشیدند و حتی برای خوردن غذای روزانه هم پول نداشتند و ناچار بودند با کیک و شیرینی هایی که سر تمرین بود خود را سیر کنند.
در زمان حضور گومز در تهران، فرزندش در برزیل به دنیا آمده بود و وی حتی برای رفتن به برزیل و دیدن فرزندش پول نداشت و اگر نبود کمک مالی یکی از بازیکنان سابق استقلال که برای او بلیط بازگشت به برزیل را خریداری کرد، چه بسا این بازیکن سرنوشت نا معلومی در تهران پیدا می کرد.
اولین دروازه بان بعد از انقلاب
دومین دروازه بان خارجی تاریخ باشگاه استقلال و اولین دروازه بان خارجی این تیم بعد از انقلاب یک صربستانی خوش تیپ، با اخلاق و با کیفیت به اسم «جورج توپولویچ» بود. توپولویچ در زمان امیر قلعه نویی جذب استقلال شد و توانست عملکرد خوبی از خود به نمایش بگذارد. توپولویچ یک فصل در استقلال حضور داشت و در این فصل ۲۱ بار در لیگ و یکبار در جام حذفی به میدان رفت که در مجموع موفق شد ۶ بار دروازه اش را بسته نگه دارد. توپولویچ که عملکرد خوبی در فصل ۸۴-۸۳ داشت، در فصل بعد و همزمان با پیوستن مهدی رحمتی از این تیم جدا شد و به تیم عقاب تهران پیوست.
اولین گرجستانی
«آگوستین گیلائوری» نخستین بازیکن اهل جمهوری گرجستان بود که به استقلال پیوست. گیلا یکی از باکیفیت ترین بازیکنان خارجی بود که در این باشگاه عضویت پیدا کرد و برای ۳ فصل از سالهای ۸۳ تا ۸۶ در پست دفاع چپ برای این تیم بازی کرد. این بازیکن کم حاشیه مجموعا ۴۴ بار با پیراهن استقلال بازی کرد و در این مدت ۲ بار هم موفق به گلزنی شد. هر دو گل گیلائوری در جام حذفی برای استقلال به ثمر رسید.
بی صدا آمد و بی صدا رفت
یکی دیگر از خارجی های بی کیفیتی که معلوم نشد چطور به استقلال آمد و چطور از این تیم رفت، «لادو آخالایا» مهاجم گرجستانی بود که در نیم فصل دوم سال ۸۴ با قراردادی یک و نیم ساله به استقلال پیوست اما بدون حتی یک دقیقه حضور در مسابقات این تیم در پایان فصل بی سر و صدا جدا شد.
اولین بازیکنی که از لیگ ایران به استقلال پیوست
اولین بازیکن خارجی که استقلال مستقیم از کشور مبدا به خدمت نگرفت، «جولیوس داسیلوا» مهاجمی از کشور برزیل بود که پیش از پیوستن به استقلال در عضویت ذوب آهن بود. این بازیکن که از ذوب آهن به استقلال پیوست در اولین حضورش با پیراهن استقلال مقابل تیم سابقش ذوب آهن به میدان رفت و اولین گلش را با پیراهن آبی به ثمر رساند. داسیلوا با نظر صمد مرفاوی استقلالی شده بود و یک فصل عضو این تیم بود. وی در این یک فصل ۱۲ بار به میدان رفت و ۳ گل هم به ثمر رساند.
اولین بازیکن افریقایی
اولین بازیکنی که آبی ها از قاره سیاه به خدمت گرفتند، «لئوناردو کوئیکه» مهاجم اهل کشور کامرون بود. کوئیکه نیز تنها نیم فصل در استقلال حضور داشت، در ۹ بازی به میدان رفت و هرگز موفق به گلزنی نشد. وی در این ۹ بازی تنها یکبار مقابل برق شیراز توانست یک پاس گل بدهد.
سان جان و ناصرحجازی
در سال ۸۶ زنده یاد ناصر حجازی یکی از بهترین هافبکهای دفاعی استقلال، حسین کاظمی را کنار گذاشت و به جای او سان جان اورسوویچ از کشور صربستان را به خدمت گرفت. این بازیکن که قرار بود جای خالی حسین کاظمی را پر کند هرگز کیفیتی در حد استقلال نداشت و در نیم فصل نخست ۹ بار به میدان رفت و قبل از اتمام نیم فصل به دلیل انتقاداتی که به عملکرد ضعیفش صورت گرفت این تیم را ترک کرد. سان جان در همین ۹ بازی یکبار هم برای استقلال موفق به گلزنی شد.
یکی از بهترین خارجی ها
بی تردید یکی از بهترین بازیکنان خارجی و شاید هم به تعبیری بهترین بازیکن خارجی که استقلال به خدمت گرفته بود «فابیو جانواریو» ستاره این تیم در مرکز زمین بود. این برزیلی با اخلاق که بعد از گذشت سالها از جدایی اش هنوز از چهره های محبوب نزد هواداران است و ارتباطش را از طریق صفحات اجتماعی اش با هواداران استقلال حفظ کرده، از فولاد به استقلال پیوست و در دو مقطع جداگانه برای این تیم مجموعا دو فصل بازی کرد.
جانواریو در هر سه جام (برتر، حذفی و آسیا) برای استقلال توپ زد و در مجموع نیز ۷۸ بار پیراهن این تیم را بر تن کرد. جانواریو در این ۷۸ بازی ۸ بار نیز موفق به گلزنی شد تا یکی از بهترین بازیکنان خارجی باشگاه استقلال لقب گیرد که نامش در تاریخ این باشگاه به ثبت رسیده است.
یک «پرو»یی بی کیفیت
یکی دیگر از بازیکنان بی کیفیتی که پیراهن استقلال را بر تن کرد فوتبالیستی اهل کشور پرو بود. «رینالدو کروزادو» از سال ۸۷ تا ۸۹ در استخدام باشگاه استقلال بود و در این دو سال نتوانست بیشتر از ۲۱ بار در لیگ برتر و جام حذفی به میدان برود و در این تعداد بازی تنها ۲ گل در جام حذفی به ثمر رساند.
برزیلی که از انزلی آمد
«فیلیپ آلوز دسوزا» هافبک میانی آبی پوشان بود که بعد از درخشش در تیم ملوان انزلی مورد توجه پرویز مظلومی قرار گرفت و به استقلال پیوست. دسوزا در پست هافبک میانی در یک فصلی که عضو استقلال بود ۲۵ بار به میدان رفت.
و باز هم برزیلی های بی کیفیت
«آندرسون دوس سانتوس» و «آندره لویز» دو بازیکن برزیلی دیگری بودند که در سال ۸۹ همزمان با استقلال قرارداد بستند اما هرگز در حد این تیم نبودند. این دو بازیکن در مجموع ۲۵ بار با پیراهن استقلال به میدان رفتند و در این تعداد بازی نه گل زدند و نه پاس گل دادند و در پایان فصل بدون تاثیر خاصی از این تیم جدا شدند.
اولین عراقی
اولین بازیکن عراقی که استقلال به خدمت گرفت «هوار ملا محمد» هافبک میانی بود که قبل از استقلال برای پرسپولیس توپ می زد. هوار یکی از خارجی های خوب و با کیفیتی بود که برای استقلال بازی کرد. این هافبک عراقی ۱۷ بار در لیگ برتر، جام حذفی و جام باشگاه های آسیا برای استقلال بازی کرد که در این بازی ها ۴ گل زد و ۷ بار هم پاس گل داد. هوار ۲ گل در لیگ برتر و ۲ گل هم در جام باشگاه های آسیا برای استقلال انجام داد.
اولین و آخرین کویتی
اولین و آخرین بازیکنی که از کشور کویت به طرزی عجیب پیراهن استقلال را بر تن کرد و در یک فصل تنها ۳ بار با پیراهن این تیم به میدان رفت، یک مدافع به اسم «ولید علی» بود. البته جالب اینجاست که این مدافع در یکی از همین ۳ باری که برای استقلال به میدان رفت یک گل هم به ثمر رساند.
ساموئل؛ رکورددار تعداد بازی
مرحوم جی.لوید ساموئل معروف ترین فوتبالیست خارجی بود که پیراهن استقلال را بر تن کرد و می توان او را بهترین خارجی تاریخ این باشگاه هم دانست. ساموئل که چند ماه پیش در یک سانحه رانندگی جانش را از دست داد، ۳ فصل برای استقلال بازی کرد و در این ۳ فصل مجموعا ۹۲ بار پیراهن این تیم را بر تن کرد که این یک رکورد در بین بازیکنان خارجی باشگاه استقلال است. ساموئل در زمان حضورش در استقلال ۱۰ بار هم موفق به گلزنی شد که این تعداد گل ها هم تا چندی پیش تبدیل به یک رکورد شده بود که مامه تیام ماشین گلزنی آبی پوشان این رکورد را شکست.
ماشین گلزنی قبل از تیام
یکی از بهترین بازیکنان خارجی و بهترین مهاجمانی که باشگاه استقلال به خود دید، بی تردید «گوران یرکوویچ» مهاجم صربستانی بود که در سال ۹۰ پیراهن این تیم را برای یک فصل بر تن کرد. یرکوویچ فصل موفقی را با پیراهن استقلال گذراند و در همان یک فصلی که عضو این تیم بود ۲۶ بار به میدان رفت و در این بازی ها نیز ۹ بار موفق به گلزنی شد. یرکوویچ در تعداد گلهای زده به نسبت بازی، بعد از تیام دومین گلزن خارجی برتر استقلال است و از نظر تعداد گلهای زده بعد از تیام و مرحوم ساموئل سومین گلزن برتر خارجی این باشگاه محسوب میشود.
خوش تکنیک و بد اخلاق مثل؛ کرار
جاسم کرار از نظر تکنیکی یکی از بهترین ها اما از نظر اخلاقی یکی از بدترین خارجی هایی بود که پیراهن استقلال را بر تن کرد. کرار در دو مقطع و مجموعا دو فصل برای استقلال بازی کرد و تعداد بازیهای او در این تیم ۳۵ است. وی در این تعداد بازی ۸ بار موفق به گلزنی شد و تعداد زیادی هم پاس گل برای این تیم داد.
بسیاری معتقدند اگر کرار عصبی و تند مزاج نبود می توانست سالهای زیادی پیراهن استقلال را بر تن کرده و تبدیل به بهترین بازیکن خارجی این باشگاه شود. دعوای معروف این بازیکن با مجتبی جباری بر سر زدن یک ضربه ایستگاهی از تلخ ترین خاطراتی است که کرار از حضور خودش در استقلال باقی گذاشته است.
یک کامرونی کم اثر دیگر
«ژاک الونگ الونگ» بازیکن کامرونی بود که قبل از پیوستن به استقلال در تیم پرسپولیس بازی میکرد. این بازیکن در سال ۹۰ و با نظر پرویز مظلومی پیراهن استقلال را بر تن کرد و در آن فصل تنها ۶ بار برای این تیم بازی کرد تا با کارنامهای غیر قابل دفاع این تیم را ترک کند.
توسی
رودریگو توسی هم دیگر مهاجم برزیلی بود که در سال ۹۰ پیراهن استقلال را بر تن کرد اما سابقه حضور او در این تیم به نیم فصل هم نرسید. توسی در نیم فصل نخست فصل ۹۱-۹۰، ۹ بار برای استقلال بازی کرد و یک گل هم زد. وی قبل از نیم فصل و به دلیل مشکلات مالی این تیم را ترک کرد.
حضور عجیب یک دروازه بان استرالیایی
«لیام ردی» اولین و آخرین بازیکن استرالیایی بود که جذب باشگاه استقلال شد. این دروازه بان در زمان حضور امیر قلعه نویی و در سال ۹۱ پیراهن استقلال را برتن کرد و بدون انجام حتی یک دقیقه بازی این تیم را ترک کرد. ردی تنها در یک دیدار دوستانه مقابل ابومسلم به میدان رفت تا این تنها حضور او در ترکیب استقلال باشد.
هافبکی از بولیوی
«ویسنته آرزه» هافبک ملی پوش و اهل کشور بولیوی بود که در سال ۹۱ به صورت قرضی به استقلال پیوست و نیم فصل برای این تیم بازی کرد. آرزه ۱۱ بار در یک نیم فصل با پیراهن استقلال به میدان رفت و ۳ گل هم به ثمر رساند و بعد از نیم فصل حضور در این تیم از آن جدا شد.
هافبک کم کیفیت صربستانی
«گوران لاوره» هم یکی دیگر از بازیکنان کم کیفیتی بود که از کشور صربستان در سال ۹۱ به استقلال پیوست و در یک فصل تنها ۳ بار برای این تیم به میدان رفت.
بورکینافاسویی متخصص آسیا
«بوبکر کبه» پیش از پیوستن به استقلال در تیم داماش بازی می کرد. وی در سال ۹۳ به استقلال پیوست و کلا در ۷ بازی برای این تیم به میدان رفت. کبه در این ۷ بازی جمعا ۳ گل برای استقلال زد که ۲ گل از این ۳ گل در لیگ قهرمانان آسیا به ثمر رسید. کبه در حالی در رقابتهای آسیایی ۲ بار برای استقلال گلزنی کرد که تنها ۳ بار در این مسابقات به میدان رفت.
مصدومیت بلای جان این برزیلی
«تونی کاروالیو» یکی از بازیکنان خوب برزیلی بود که در سال ۹۳ به این تیم پیوست. علیرغم کیفیت نسبتا خوبی که این بازیکن داشت، مصدومیت بلای جان وی شد تا تنها ۱۲ بار برای آبی ها به میدان برود. وی در این بازی ها یک بار هم موفق به گلزنی شد.
دروازه بان برزیلی بدون بازی رفت
«آلبرتو داسیلوا» هم دروازه بان خارجی دیگری بود که همچون لیام ردی بدون انجام بازی استقلال را ترک کرد. این دروازه بان برزیلی در سال ۹۳ به استقلال پیوست و بعد از نیم فصل از این تیم جدا شد.
ملی پوش ارمنستانی
یکی از بازیکنان شاخص خارجی استقلال هرایر مگویان، مدافع ارمنستانی این تیم بود. مگویان نیز در سه فصل، از سال ۹۳ تا ۹۶ عضو این باشگاه بود و تعداد زیادی بازی برای آنها کرد و یکی از بهترین خارجی هایی بود که در همه این سالها برای استقلال بازی کرده است. مگویان جمعا ۷۶ بار برای استقلال بازی کرد اما هیچ گلی برای این تیم به ثمر نرساند. وی به تناوب در پست های دفاع میانی، دفاع چپ، دفاع راست و هافبک میانی برای این تیم بازی کرد و نقش آچار فرانسه را داشت.
یک برزیلی بی اثر دیگر
دیگر بازیکن برزیلی کم کیفیتی که در سال ۹۳ به استقلال پیوست و تنها ۳ بار برای این تیم به میدان رفت؛ «ریوالدو باربوزا» بود. ریوالدو هم در کنار چندین بازیکن کم کیفیت خارجی دیگر این تیم قرار می گیرد.
یک آلمانی بدون بازی
«هندریک هلمکه» هافبک آلمانی بود که به استقلال پیوست. هلمکه در سال ۹۳ به استقلال پیوست و بدون یک دقیقه بازی رسمی از این تیم جدا شد.
ماشین گلزنی در استقلال ناکام شد
از «پرو پیچ» مهاجم اهل کشور کرواسی باعنوان ماشین گلزنی یاد می شد اما به این ماشین گلزنی در مدت یک فصل حضورش در استقلال بازی زیادی نرسید. وی تنها ۱۴ بار برای این تیم به میدان رفت و ۵ بار هم موفق به گلزنی شد. پرو پیچ در سال ۹۴ به استقلال پیوست و در حالی که با این تیم قرارداد داشت در لیست مازاد قرار گرفت تا بعدا پرونده او تبدیل به یکی از پرونده های شکایتی از استقلال در فیفا شود.
درسر بزرگ از مراکش آمد
نام «عادل شیحی» نه به این خاطر که اولین بازیکن مراکشی استقلال بود، بلکه به این دلیل که باعث محرومیت این تیم از یک پنجره نقل و انتقالاتی بود در تاریخ این باشگاه ثبت شد. شیحی در زمان مظلومی استقلالی شد و باوجود انتظارات زیادی که از وی می رفت در نهایت با ۶ بازی این تیم را ترک کرد و به دلیل شکایت وی از باشگاه، برای اولین بار پنجره نقل و انتقالاتی این تیم بسته شد.
سیم خاردار برزیلی
رابسون جانواریو هافبکی که به صورت قرضی در سال ۹۵ به استقلال پیوست، آنقدر در این تیم خوش درخشید تا از او با عنوان سیم خاردار یاد شود. این بازیکن که توسط منصوریان جذب شده بود در یک فصل ۳۶ بار با پیراهن استقلال در لیگ برتر، جام حذفی و لیگ قهرمانان آسیا به میدان رفت. گرچه رابسون جانواریو نه برای استقلال گل زد و نه پاس گل داد، اما به قدری در این تیم خوش درخشید که از استقلال راهی لیگ برتر پرتغال شد. از رابسون جانواریو هم با عنوان یکی از خارجی های بسیار با کیفیت تاریخ باشگاه استقلال یاد می شود.
این برزیلی دوست داشتنی
«لئوناردو پادوانی» یکی دیگر از مدافعان برزیلی است که توسط منصوریان به استقلال آمد. این مدافع که در جریان بازی استقلال مقابل فولاد در اهواز از ناحیه گردن و جمجمه دچار آسیب دیدگی شد، یکی از محبوب ترین و دوست داشتنی ترین بازیکنان تاریخ این باشگاه نزد هواداران است. پادوانی ۴۱ بار با پیراهن استقلال بازی کرد و ۲ بار هم گل زد. این بازیکن ماه هاست نمی تواند روی پای خود بایستد و درمان خود را در تهران پیگیری می کند.
ازبکستانی نابغه
بی گمان سرور جباروف اگر بهترین بازیکن خارجی تاریخ باشگاه استقلال نباشد، یکی از بهترین هاست. این نابغه ازبکستانی در نیم فصل لیگ شانزدهم توسط منصوریان جذب استقلال شد اما به دلیل بسته بودن پنجره نقل و انتقالاتی این باشگاه به صورت قرضی راهی سپاهان شد.
جباروف فصل گذشته برای استقلال به میدان رفت و یکی از بهترین بازیکنان این تیم بود. وی در سه جام حذفی، لیگ برتر و آسیا ۴۰ بار با پیراهن استقلال به میدان رفت و ۶ بار موفق به گلزنی شد. جباروف به جز این ۶ گل، ۷ بار هم پاس گل داد و بازیهای درخشانی برای این تیم انجام داد. مدیران استقلال تلاش خود را برای حفظ این بازیکن انجام دادند که این تلاش ها بی نتیجه ماند و سرانجام جباروف استقلال را ترک کرد.
ماشین گلزنی و رکورددار گل های زده
یکی از بازیکنان خارجی ماندگار در تاریخ باشگاه استقلال، مامه تیام است. مهاجم سنگالی که خیلی دیر به استقلال آمد و خیلی زود از این تیم رفت. اما تیام توانست با تنها ۱۳ بازی نام خود را در تاریخ این باشگاه به نیکی به ثبت برساند. تیام در ۱۳ بازی توانست ۱۲ گل برای استقلال به ثمر رسانده و ۳ بار هم پاس گل بدهد. تیام ماشین واقعی گلزنی بود که رکورددار بیشترین گلهای زده بین همه بازیکنان خارجی در تاریخ باشگاه استقلال است.
مقدونیه ای کم اثر
«بویان نایدنوف» را هم باید کنار یکسری بازیکنان کم اثر خارجی گذاشت که پیراهن این تیم را در این سالها بر تن کرده است. این بازیکن مقدونیه ای با نظر وینفرد شفر جذب شد و علیرغم این که با او قرارداد یک و نیم ساله بسته شد توسط خود شفر در پایان فصل در لیست مازاد قرار گرفت. به احتمال زیاد یکی از دردسر های بین المللی استقلال در آینده پرونده شکایتی خواهد بود که از طرف وی در فیفا باز می شود. بویان کلا برای استقلال در ۵ بازی به میدان رفت و بدون گل، پاس گل و حتی یک پاس کلیدی و با ارزش پرونده حضورش در این تیم بسته شد.
۳ بازیکن خارجی فعلی
در فصل جدید ۳ بازیکن خارجی در تیم استقلال حضور دارند که شامل طارق همام، مارکوس نیومایر و الحاجی گرو می باشند. هرچند در باره این سه بازیکن گفته می شود کمتر از حد انتظار هستند، اما از آنجایی که پرونده آنها در این تیم هنوز بسته نشده قضاوت نهایی در باره آنها صورت نمی گیرد.
برزیلی های رکورددار
در همه سالهای فعالیت باشگاه استقلال مجموعا ۴۱ بازیکن خارجی در این تیم توپ زده اند که از این ۴۱ بازیکن، ۱۳ بازیکن اهل کشور برزیل هستند تا برزیلی ها رکورددار داشتن بازیکن خارجی در استقلال باشند و بعد از برزیلی ها، صربستانی ها با ۴ بازیکن در رده بعدی قرار دارند.
بازیکنان خارجی استقلال در مجموع ۸۱ گل برای این تیم در لیگ، جام حذفی و آسیا به ثمر رسانده اند که گلزنان برتر خارجی آنها عبارتند از مامه تیام با ۱۲ گل، جی.لوید ساموئل با ۱۰ گل، گوران یرکوویچ با ۹ گل، فابیو جانواریو به همراه جاسم کرار با ۸ گل و سرور جباروف با ۶ گل.
بهترین خارجی ها
در همه این سالها بازیکنان با کیفیت و بی کیفیت زیادی به این تیم آمده اند. اگر قرار باشد بهترین بازیکن خارجی تاریخ باشگاه استقلال انتخاب شود می توان از مرحوم جی.لوید ساموئل، سرور جباروف، فابیو جانواریو و مامه تیام نام آورد. یرکوویچ، مگویان، رابسون جانواریو و پادوانی نیز از دیگر بازیکنان برجسته خارجی در تاریخ باشگاه استقلال هستند.
انتهای پیام/