کد خبر: ۱۷۰۳۵
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۱
مدیر مرکز ژنتیک جهاد دانشگاهی خراسان رضوی درباره تأثیر عوامل جانبی چون پارازیت‌ها و موبایل‌ها بر بیماری‌های ژنتیکی اظهار کرد: از لحاظ علمی عددی برای میزان این تأثیرگذاری بر بیماری‌های ژنتیکی وجود ندارد تا بتوان تشخیص داد افرادی که برای نمونه بیشتر با موبایل سروکار دارند احتمال جهش ژنتیکی در فرزندان این افراد بیشتر است یا خیر؟ قطعا عوامل محیطی بر روی جهش‌های ژنتیکی تأثیر دارد، اما این که به چه میزان است آگاهی نداریم.

به گزارش آوای نشاط آریانه صدرنبوی در رابطه با بیماری‌های ژنتیکی و میزان شیوع آن در کشور اظهار کرد: نمی‌توان اعلام کرد که بیماری‌های ژنتیکی نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده، چنین دیدگاهی اشتباه است. احتمالا سطح این بیماری‌ها در هر اجتماعی یکسان است و تنها به دلیل پیشرفت دانش در دوره معاصر برجسته‌تر دیده می‌شود. بسیاری از بیماری‌های ژنتیک وجود دارند که تا چند سال پیش متخصصان ژنتیک از آن‌ها اطلاعی نداشتند، اما امروزه با تشخیص‌های جدید همگی این بیماری‌ها را می‌توانیم تشخیص دهیم.

وی افزود: باید توجه داشت که بیماری‌های ژنتیکی در اجتماع گذشته نیز مانند امروز وجود داشته‌اند و نمی‌توان گفت که امروز درصد این بیماری‌ها نسبت به گذشته افزایش داشته است؛ چراکه ما نسبت به وضعیت گذشته بیماری‌های ژنتیکی دانش کافی نداریم. بنابراین برای تشخیص اینکه آیا واقعا این دسته از امراض نسبت به گذشته افزایش یافته است بایستی دانش ژنتیک آنچنان پیشرفت کرده باشد تا بتوانیم چنین موضوعی را تشخیص دهیم.

ایران از لحاظ باروری جمعیت، شرایط بسیار خوبی دارد

مدیر مرکز ژنتیک جهاد دانشگاهی خراسان رضوی تشریح کرد: مانیتورینگ علمی در مورد نازایی زنان گذشته کشورمان نداریم تا بتوانیم میزان نازایی امروز جامعه را در مقایسه با گذشته تشخیص دهیم. نکته‌ای که باید بدان توجه کرد این است که نازایی در کشور ما مطرح نیست، بلکه ایران، کشور بسیار باروری است.

بالارفتن سن پدر و مادر در بارداری، عامل مهمی در سقط‌های مکرر است

صدرنبوی با اشاره به وضعیت سقط‌های مکرر در ایران خاطرنشان کرد: بیماری ژنتیکی که در ایران مطرح است، بحث سقط‌های مکرر است. این شرایط می‌تواند ارتباط بسیار مستقیمی میان ساختار ژنتیکی و محیط داشته باشد؛ چراکه قطعا با بالارفتن سن و وجود اختلالات محیطی، سقط مکرر نیز افزایش می‌یابد. اما یکی از نکاتی که وجود دارد این است که بالارفتن سن باروری یکی از نکات مهم تأثیرگذار در افزایش سقط است. از آنجا که در جامعه ما سن باروری برای مردان و زنان بالا رفته، این موضوع می‌تواند عاملی برای ایجاد اختلال سلولی باشد.

سقط جنین؛ مشکلات روحی بسیاری برای مادر به همراه دارد

وی با بیان اینکه «سقط‌ غیرقانونی تأثیر ژنتیکی بر سیستم بدن مادر نمی‌گذارد»، تصریح کرد: توصیه می‌کنم که مادران جنین خود را سقط نکنند؛ چراکه هر سقط پیچیدگی‌های خاصی به همراه دارد و به ویژه مشکلات روحی برای مادر و فرزند بعدی ایجاد می‌کند.

مدیر مرکز ژنتیک جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: خوشبختانه امروز آگاهی اجتماع نسبت به بیماری‌های ژنتیکی بسیار بالا رفته، این درحالیست که ما تا چند سال پیش تنها مراجعانی داشتیم که یک فرزند بیمار داشتند. خوشبختانه امروز طیف مراجعه‌کنندگان ما افرادی هستند که تازه می‌خواهند بچه‌دار شوند، درواقع فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه انجام شده است.

صدرنبوی افزود: هزینه آزمایش‌های اولیه ژنتیک زیاد نیست، اما آزمایشات به صورت پلکانی انجام می‌شود و ممکن است هزینه‌های بیشتری برای انجام آزمایش‌های بیشتر وجود داشته باشد. نکته مهم این است که گرانترین هزینه آزمایش ژنتیکی باز هم ارزانتر از نگهداری از یک فرزند مبتلا به بیماری ژنتیکی در خانواده است. مرکز تخصصی جهاد دانشگاهی مشهد، تنها مرکز تخصصی آزمایشگاهی است که با همه متخصصان گوناگون در حوزه‌های زنان، اعصاب، اطفال، عمومی و ژنتیک در حال خدمت‌رسانی است.

 

انتهای پیام/

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: