|
به گزارش آوای نشاط، وزارت خارجه فرانسه با اقدام آمریکا در تحریم «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران مخالفت کرد و خواستار حل و فصل دیپلماتیک تنشها شد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، وزارت خارجه فرانسه گفته که این کشور، در کنار انگلیس و آلمان با تصمیم آمریکا مخالف هستند. پاریس گفته همه کانالهای دیپلماتیک باید باز باقی بمانند.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفت: «فرانسه همانند شریکان خودش انگلیس و آلمان با نگرانی از تصمیم آمریکا برای تحریم وزیر خارجه ایران مطلع شده است. ما از این تصمیم حمایت نمیکنیم.»
وی در ادامه گفت: «معتقدیم همه کانالهای دیپلماتیک به ویژه در شرایط فعلی که تنشها شدت گرفتهاند باید باز باقی بمانند. وزیر خارجه ما و وزرای خارجه شریکان ما در تروئیکای اروپا به طور منظم با ظریف در خصوص کاستن از تنشها و بازگرداندن ایران به پایبندی کامل به تعهداتش در توافق وین در تماس هستند.»
وزارت خزانهداری آمریکا بامداد امروز (پنجشنبه ۱۰ مرداد) در راستای کارزار تداوم فشار به جمهوری اسلامی، ظریف را در لیست تحریمهای خود قرار داد. قرارگیری نام افراد در این فهرست، داراییهای احتمالی آنها در آمریکا را مسدود کرده و اتباع آمریکا را از داد و ستد مالی با آنها منع میکند.
تحریم ظریف، اندکی پس از آن صورت گرفت که او در سفر به نیویورک و با وجود محدودیتهای تحمیلشده از سوی دولت آمریکا، با تعداد زیادی از رسانههای آمریکایی گفتوگو کرد.
پس از بازگشت ظریف از نیویورک، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا از اینکه به ادعای او رسانههای آمریکایی بلندگو در اختیار ظریف قرار میدهند، ابراز خشم کرد.
در واکنش به این اقدام آمریکا، ظریف با انتشار توییتی، گفت این تحریم هیچ اثری روی او ندارد. وی نوشته است: «ایالات متحده میگوید مرا به عنوان "سخنگوی اصلی ایران در سرتاسر جهان" تحریم کرده است. واقعیت انقدر دردناک است؟ این تحریم بر من یا خانواده من هیچ اثری ندارد، چراکه من خارج از ایران، هیچ دارایی یا منافعی ندارم. متشکرم که مرا چنین تهدید بزرگی برای اهدافتان میپندارید».(جزئیات بیشتر)
یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، تحریم ظریف را ادامه راهبرد «فشار حداکثری» علیه ایران توصیف کرده و گفته است که واشنگتن به اعمال فشار به تهران ادامه میدهد. این مقام آمریکایی با این وجود مدعی شده است که واشنگتن همچنان آماده گفتوگو با ایران است.
«حسن روحانی» رئیسجمهور ایران نیز اعمال تحریمهای آمریکا بر ظریف را «اقدامی کودکانه» توصیف کرده و گفت: «اگر کسی می گوید با دولتی می خواهم مذاکره کنم راه مذاکره، وزارت خارجه است و راه دیگری ندارد. مسئول دیپلماسی خارجی چه کسی است؟ وزیر امور خارجه است؛ اینکه دولتی که معتقد است دولت مقتدر و ابرقدرت در سطح جهان است، اما از مصاحبه وزیر خارجه ما تمام ارکان کاخ سفید متزلزل می شود».
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در بخش دیگری از بیانیه خود از تصمیم دولت آمریکا برای تمدید معافیتهای مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران استقبال کرده و آن را «مثبت» خوانده است.
در بیانیه این سخنگو آمده است: «همزمان، ما از تصمیم مثبت آمریکا برای تمدید معافیتهای مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای [با ایران] ذیل برجام مطلع شدهایم.»
وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه (۱۰ مرداد/۳۱ جولای) با صدور بیانیهای رسماً از تمدید معافیتهای تحریمی مربوط به همکاریهای هستهای با ایران خبر داده بود.
«مورگان اورتاگوس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تمدید این معافیتها را «ادامه محدودیتها» بر برنامه هستهای ایران توصیف کرده و نوشته است: «اقدام امروز، به حفظ نظارت بر برنامه هستهای غیرنظامی ایران کمک کرده، ریسکهای اشاعهای را کاهش داده، توانایی ایران برای کاستن از زمان "گریز" به سوی سلاح هستهای را محدود کرده و از احیای مراکز حساس اشاعهای ایران، ممانعت میکند.»
این بیانیه میافزاید: «دولت پیشرو در حمایت از تروریسم در جهان به استفاده از برنامه هستهای برای ارعاب جامعه بینالملل ادامه داده و امنیت منطقهای را تهدید میکند. ایالات متحده در تعهد خود به محروم کردن ایران از هرگونه مسیری به سوی سلاح هستهای، مصمم است و از مجموعه کاملی از ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی خود برای محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران، استفاده میکند.»
همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران، یکی از بندهای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با گروه ۱+۵ است. بر این اساس، دولت وقت آمریکا معافیتهایی را برای برخی از تحریمهای یکجانبه مربوط به صادرات اقلام قابل استفاده در برنامه هستهای به ایران، صادر کرد.
دولت کنونی آمریکا که بیش از یک سال است از برجام خارج شده، سه ماه پیش برخی از این معافیتها، از جمله معافیت از تحریم خرید آب سنگین و اورانیوم با غنای پایین از ایران را لغو کرد. در پاسخ، ایران اعلام کرد دیگر به سقفهای تعیینشده در برجام برای ذخایر این دو فرآورده، پایبند نخواهد بود.
چند هفته قبل، ۵۰ عضو کنگره آمریکا با امضای نامهای از دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور کشورشان خواستند معافیتهای مربوط به همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران را لغو کند.
آنطور که پایگاه «المانیتور» این هفته گزارش داد، کشورهای اروپایی از بیم فروپاشی توافق هستهای، با واشنگتن رایزنی کردهاند که دستکم معافیتهای باقیمانده را، تمدید کند. امکان صادرات اقلام لازم برای ارتقاء رآکتور آب سنگین اراک و ایجاد مرکز تولید ایزوتوپهای پایدار در سایت فردو، از جمله مواردی است که ذیل این معافیتها قرار میگیرند.
روز سهشنبه روزنامه «واشنگتنپست» گزارش کرد که بولتون با تمدید این معافیتها مخالف است، اما شخص «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا نگران است که عدم تمدید معافیتهای مربوط به اراک و فردو، ایران را به خروج کامل از توافق هستهای وادارد. از این رو، او تصمیم به تمدید این معافیتها گرفته است.
«لارا روزن» خبرنگار پایگاه المانیتور امروز با اشاره به تمدید بیسر و صدای معافیتهای تحریمی ایران و لحن سرد بیانیه وزارت خارجه آمریکا، در توییتر نوشته است: «[این بیانیه] این احساس را تقویت میکند که دولت در مورد ایران دچار اختلافات داخلی است و نمیداند به کدام سو برود و دیگر نمیداند هدفش چیست.»
دولت ترامپ ۱۸ اردیبهشتماه سال گذشته به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و تحریمهای معلقشده به موجب این توافق را علیه ایران احیا کرد. این تحریمها از مردادماه و آبانماه سال گذشته اجرایی شدهاند.
واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریکآمیز مانند قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی، اعزم یک ناوگروه، چند بمبافکن بی-۵۲ و چند جنگنده اف-۲۲ به منطقه رو آورده است.
جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
با گذشت یک سال و محقق نشدن وعدههای اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیهای روز ۱۸ اردیبهشتماه به طرفهای توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینههای نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.
انتهای پیام/