کد خبر: ۳۷۰۲۹
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۴
معاون فرهنگی آستان عبدالعظیم(ع)، با بیان اینکه مسلمیه براساس یک سنت دیرینه، قدمتی بیش از یک قرن در منطقه شهرری دارد، گفت: طی یکسال گذشته اقدامات اداری و قانونی مرتبط با ثبت ملی مراسم مسلمیه انجام و مقدمات کار فراهم شده است.

به گزارش آوای نشاط، عباس سلیمی معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، در نشست خبری تشریح ویژه‌برنامه‌های فرا رسیدن ایام مسلمیه اظهار داشت: از بین امامزادگانی که در کشور وجود دارد، آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) به برکت معنویت وجود مقدس حضرت سیدالکریم (ع) از یک ویژگی و ارتباط خاص با کربلای حسینی برخوردار است؛ تا جایی که امام هادی(ع) در بیاناتشان چنین ارزیابی دارند که زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) به مثابه زیارت حضرت امام حسین(ع) است و این موضوع، معنویت این مجموعه مقدس را بیش از پیش آشکار می‌کند.

وی با بیان اینکه به تعبیر مقام معظم رهبری، باید از ظرفیت بقاع‌متبرکه در زمینه ارتقا و معرفت دینی مردم به ویژه جوانان استفاده کنیم، تصریح کرد: بر این اساس در طول سال به مناسبت‌های مختلف مراسم متعددی در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار می‌شود که یکی از این مراسم ویژه، نشست موسوم به مراسم لیالی مسلمیه است.

سلیمی با بیان اینکه مسلمیه طی روز‌های ششم، هفتم و هشتم ماه ذی‌الحجه برگزار می‌شود.، گفت: در حقیقت عرفه روز شهادت اولین سفیر حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، یعنی جناب مسلم بن عقیل است که رزمنده‌ای شجاع و دلاور و یک ولایتمدار بارز و دارای نسبی پاک و کارنامه‌ای درخشان در طول زندگی خودشان هستند. آنچه بر اهمیت موضوع می‌افزاید، ایام شهادت حضرت امام محمدباقر(ع) است، ما همواره در مسلمیه به این نکته توجه داریم که این مناسبت به صورت ویژه مدنظر قرار گیرد.

معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با بیان اینکه مسلمیه براساس یک سنت دیرینه، قدمتی بیش از یک قرن در منطقه شهرری و آستان حضرت عبدالعظیم(ع) دارد، گفت: شاید بتوان گفت اساس برگزاری این مراسم ویژه به فعالیت‌های فرهنگی یک مداح دل‌سوخته از اهالی آفریقا به نام مرحوم حاج مرزوق بازمی‌گردد. بعد از آغاز مراسم مسلمیه در شهر ری، با همت هیأت‌های قدیمی این منطقه، از جمله هیأت بزازها، هیأت منطقه قنات‌آباد و سایرین، آمار حضور مردم در این مراسم طی سه شب متوالی بسیار زیاد شد و پس از آن سادات شیرازی جامعه وعاظ تهران به این حرکت فرهنگی اضافه می‌شوند.

سلیمی با اشاره به اهمیت و جایگاه ایام مسلمیه گفت: در حقیقت می‌توان گفت مسلمیه آغاز فرا رسیدن محرم و پیروزی خون بر شمشیر است؛ با توجه به حضور هیأت‌های مردمی و به ویژه جوانان معتقدیم که این مراسم از ظرفیت‌ بسیار بالای فرهنگی برخوردار است و به همین خاطر تمامی سازمان‌ها و نهاد‌ها و مدیران شهرستان ری و همه نهاد‌های مردمی در برگزاری هرچه باشکوه‌تر این مراسم معنوی مشارکت دارند و از ماه‌ها قبل اقدام به برنامه‌ریزی می‌کنند.

وی با بیان اینکه این آستان مقدس در رابطه با مسلمیه اقداماتی را در سنوات گذشته انجام داده است، افزود: از مهمترین آن‌ها می‌توانیم به تشکیل کارگروه مسلمیه اشاره کرد که این کارگروه متشکل از نمایندگان منتخب تعدادی از هیأت‌های شهر ری، تهران و پیرغلامان و پیشکسوتان است و طی چهار جلسه‌ای که در طول یک‌سال گذشته در همین مکان برگزار شده است، در کنار مدیران و خادمان آستان مقدس به هم‌اندیشی و تبادل نظر در رابطه با برگزاری بهتر و با کیفیت مراسم مسلمیه مبادرت کرده‌اند. دومین اقدامی که در سال گذشته و اخیرا انجام گرفت توجه به وحدت مسلمین و تأکید بر برگزاری همایش توجیهی حیات مسلمین بود که هر ساله در آستان مقدس برگزار شود؛ لذا امسال به لطف خدا در یک فضای بسیار آرام و منطقی این مراسم برگزار شد.

سلیمی در ادامه گفت: سومین کاری که در طول سال گذشته صورت گرفت، انجام اقدامات اداری و قانونی مرتبط با ثبت ملی مراسم مسلمیه بود. این کار با رعایت موازین قانونی انجام و مقدمات کار فراهم شد. همچنین نماینده‌ای از آستان مأمور پیگیری این مطلب است و در نظر داریم تا در یکی از برنامه‌های مسلمیه نماینده سازمان میراث فرهنگی، شخصا حضور پیدا کنند و با رعایت و معاینه محل و فضا، زمینه ثبت ملی این مراسم را به نام مردم بزرگوار و متدین شهرری فراهم کنند. مسئله ثبت پدیده‌ها، مراسم و جلسات مذهبی در بعضی از مواقع مورد غفلت قرار می‌گیرد و در مواقعی سایر کشور‌ها با ترفند‌هایی از این اتفاق پیشی می‌گیرند و ممکن است که بخشی از میراث فرهنگی کشور ما را به نام خودشان ثبت کنند؛ لذا این اقدام به منظور جلوگیری از این اتفاق انجام می‌شود و امیدواریم که به زودی به نتیجه کامل برسد.

معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) ادامه داد: کار دیگری که در مجموعه روابط عمومی آستان به دنبال مصوبات شورای عالی فرهنگی آستان مقدس انجام شد، تلاش در زمینه بحث محتوای مربوط به ارتقای عاشورایی بود. در ایام مسلمیه هم تلاشمان این است که از تمام فضاها، باغ‌ها و بوستان‌های آستان مقدس و صحن و سرای حضرت و همچنین مسجد جامع و سایر فضا‌ها برای این مراسم استفاده کنیم. حال با توجه به استقبال روزافزون هیأت‌های مذهبی ما ناگزیر هستیم که از فضا‌های دیگر هم استفاده  کنیم تا هنگام حضور هیأت‌ها به منظور طراحی مراسم و عزاداری بتوانیم خدمات شایسته‌ای ارائه کنیم.

وی گفت: در این مراسم نماینده رسمی تولیت آستان مقدس حضرت مسلم بن عقیل(ع) با پرچم مقدس گنبد آن حضرت به عنوان میهمان ویژه مردم شهر ری به این آستان مقدس وارد خواهند شد و در شب اول پرچم مقدس گنبد حرم مطهر حضرت مسلم(ع)، را به عزاداران اهدا می‌کنند و شاهد فضای پرشور معنوی خواهیم بود. البته تلاش می‌کنیم پرچم در هر سه شب در معرض دید مردم قرار گیرد تا در طول این مدت، پیامی معنوی را برای عزاداران به ارمغان بیاورد. امیدوارم که این امور فرهنگی بین همه اعتاب مقدسه بتواند متضمن پیام‌های فرهنگی انسان‌ساز در جامعه بشری باشد.

سلیمی تصریح کرد: با همت تولیت‌های شاخص اماکن متبرکه از جمله آستان قدس رضوی، آستان حضرت فاطمه معصومه(س)، آستان حضرت شاهچراغ و آستان حضرت عبدالعظیم(ع) و همچنین سازمان اوقاف و امور خیریه، بعثه مقام معظم رهبری و مسجد مقدس جمکران کارگروه ویژه‌ای تحت عنوان کارگروه و اجلاسیه اعتاب مقدسه تشکیل شده است. اجلاسیه اعتاب مقدسه دارای هفت کارگروه تخصصی است که به صورت مستمر و منظم این جلسات برگزار می‌شود. هم‌افزایی بین بقاع متبرکه نویدبخش جلوه‌های فرهنگی جدیدی در آینده نزدیک خواهد بود.

وی در ادامه این نشست به اهمیت تبادل نظر‌ها برای برگزاری مراسم آستان اشاره کرد و گفت: در جلساتی که در قالب هم‌اندیشی برپا می‌شود، راه‌های بهتر برگزار شدن این مراسم به نحوی که در نهایت نظم و انضباط و امنیت برگزار شود بررسی می‌شود. این سال‌ها، هماهنگی‌ با مدیران شهرستان و همچنین خادمان و پیشکسوتان هیأت برگزار شده است و ما شاهد بهبود روند برگزاری مراسم مسلمیه هستیم.

معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با بیان اینکه همزمان با مراسم گرامیداشت شهادت امام باقر(ع)، در روز پنج‌شنبه مراسم دعای کمیل و مرثیه‌سرایی در مصلی با حضور ستایشگران اهل‌بیت(ع) و قاریان برجسته بین‌المللی خواهیم داشت، افزود: در طول این سه شب مراسم توسط دو تن از شاعران و پیشکسوتان و مادحین اهل‌بیت(ع)، یعنی غلامرضا سازگار و محمود طالبی برگزار خواهد شد. کانون اصلی اجرای مراسم مصلای بزرگ ری خواهد بود. در این مراسم از نظر مادحین ستایشگران و راویان برخوردار خواهیم بود. دعای عرفه امسال نیز توسط حجت‌الاسلام باقربیگ اجرا می‌شود و صبح روز عید، ساعت هشت در مصلای بزرگ ری اقامه نماز عید را خواهیم داشت که از همه مردم تهران، شهروندان و به ویژه مجاوران همسایگان حضرت عبدالعظیم(ع) برای حضور در این مراسم دعوت می‌کنیم.

وی در مورد برنامه‌های آستان به مناسبت اعیاد قربان و غدیر نیز گفت: این خداست که می‌خنداند و می‌نویسد که خنده و شادی در قرآن مقدم شده است. قرآن در مورد شادی و شادمانی و در تمام زمینه‌ها تأکید می‌کند که باید تعادل و توازن بین این موارد به تناسب ایام رعایت شود. این یعنی همان‌گونه که در ایام عاشورا شیعیان و مسلمانان سراغ شادی نمی‌روند و اندوهگین هستند، در مناسبت‌های شادی‌آفرین هم به صورت ویژه به شادی بپردازیم و به دنبال ایجاد فضای غم و اندوه نباشیم. ارتباط با خدای بزرگ یک فضای توحیدی زیبا را ایجاد می‌کند و به همین نسبت در رابطه با ایام شادی مانند اعیاد غدیر، قربان و نیمه شعبان، مبعث و ولادت‌ها، برنامه‌های ما هم مبتنی بر یک شالوده شادمانی و سرورآفرین است.

سلیمی ادامه داد: آستان مقدس عبدالعظیم(ع) در این ایام بیش از ۱۰ برنامه متنوع در زمینه‌های مختلف پیش‌بینی کرده است. برگزاری جلسات ویژه نوباوگان و کودکان و حضور تشکل‌های مذهبی از جمله این برنامه‌هاست. برنامه‌های ویژه کودک و نوجوان و برگزاری مسابقه‌های فرهنگی با حضور سخنرانان و پرداختن به موضوع ولایت و دهه ولایت و موارد مربوط و انتشار پیام غدیر از دیگر برنامه‌های ما در این ایام است.

وی در خصوص تمهیدات انجام شده برای استقرارهیئات و مردم در مراسم مسلمیه هم گفت: در این ایام با توجه به اینکه همه ساله به تعداد هیأت‌ها افزوده می‌شود ما علاوه بر صحن‌ها دو طبقه مسجد جامع و مصلی بزرگ ری را هم در نظر گرفته‌ایم، لذا در آن واحد در سه یا چهار نقطه هیئات مشغول اجرای برنامه هستند. امسال هم با تغییری که در محل جایگاه مادحین داشته‌ایم شرایط بهتری فراهم شده است و ما هم امیدواریم که این مراسم با حسن ختامی که عبارت است از دعای روح بخش عرفه به نحوی که موجبات رضای حق تعالی را فراهم کند پایان پیدا کند و عزیزان ما هم آماده برگزاری محرمی پر‌شور و شعور باشند.

معاون فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در خصوص بر‌پایی هرچه بهتر این مراسم و حضور هیئات و نحوه ارائه خدمات به آن‌ها هم گفت: هیأت‌ها برای نفس ورود هیچ محدودیتی ندارند. ما به هرچند هیأتی که تا پاسی از بامداد تشریف بیاورند خدمات می‌دهیم، اما برای اینکه یک عدالت نسبی برقرار شود، هر هیأتی یک نفر به عنوان مداح و نماینده می‌تواند بیاید بالای جایگاه و زمانی حدود ۱۰ دقیقه به اجرای برنامه بپردازد. البته ممکن است یک زمانی تراکم و ازدحام جمعیت بیش‌از حد باشد که از آن‌ها خواهش می‌کنیم که در ۱۰ دقیقه کارشان را تمام کنند.

انتهای پیام/

 

منبع: فارس
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: