کد خبر: ۳۹۵۸۷
تاریخ انتشار: ۲۵ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۱
محقق ایرانی برنده جایزه ایگ‌نوبل ۲۰۱۹:
برای نخستین بار در تاریخ برگزاری مراسم "جایزه ایگ‌نوبل" (Ig Nobel Prize) و در بیست و نهمین دوره برگزاری آن، یک ایرانی برای اختراع خود با عنوان "دستگاه تعویض پوشک و شست‌وشوی کودک" یا بچه‌شور، موفق به دریافت جایزه ایگ‌نوبل شده است. او که سال گذشته حق امتیاز این اختراع را در آمریکا به ثبت رسانده بود، در مراسم اهدای جایزه حاضر نشد و قرار است جایزه ایگ‌نوبل از دانشگاه هاروارد آمریکا برای او ارسال شود.

به گزارش آوای نشاط، ایمان فرح‌بخش، عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، ابتدا به ارائه توضیحاتی درباره مراسم ایگ‌نوبل پرداخت و گفت: مراسم ایگ‌نوبل، یک مراسم اختصاصی علمی است که از سوی دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه شماره یک دنیا، برگزار می‌شود. در این مراسم محققان دانشگاه هاروارد به طور سالیانه اختراعات و تحقیقات علمی در دنیا را به صورت موردی و با جزئیات مورد بررسی قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: از بین این اختراعات و ابداعات، آن‌هایی که دارای جنبه نوآورانه و نو بودن (novelty) باشد، مورد توجه قرار می‌گیرند؛ جنبه مهم‌تر و ویژگی بارز ابداعاتی که از سوی محققان دانشگاه هاروارد انتخاب می‌شوند، این است که شنیدن اسم آن‌ها ابتدا فرد را به خنده و بعد به اندیشیدن و تفکر درباره آن اختراع وادار کند.

این محقق ایرانی اظهار کرد: محققان دانشگاه هاروارد هر ساله ۱۰ اختراع با ویژگی‌های فوق در حوزه‌های فنی-مهندسی، پزشکی، اقتصاد و ... را انتخاب کرده و به صاحبان اختراع اعلام می‌کنند که در مراسم ایگ‌نوبل شرکت کنند.

فرح‌بخش با اشاره به اینکه در بیست و نهمین مراسم ایگ‌نوبل برای نخستین بار در تاریخ ایران قرعه به نام ما برای اختراع "دستگاه تعویض پوشک و شست‌وشوی کودک" افتاده است، گفت: اسم اختصاصی این دستگاه بیبی واشر (baby washer) یا "بچه‌شور" است که من تاکنون این اسم را منتشر نکرده‌ام، اما نام اختصاصی دستگاه در تولید صنعتی آن "بیبی واشر" خواهد بود.

وی با بیان اینکه بعد از برنده شدن جایزه ایگ‌نوبل ۲۰۱۹ از سوی دانشگاه هاروارد برای شرکت در مراسم به آمریکا دعوت شده است، توضیح داد: شما خودتان ایرانی و در جریان مسائل بین ایران و آمریکا هستید؛ بنابراین به دلیل مواردی که وجود داشت، امکان حضور من در مراسم فراهم نشد و قرار است که برگزارکنندگان مراسم جایزه ایگ‌نوبل ۲۰۱۹ را برایم ارسال کنند.

عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان نکته جالب در این مراسم را  اهدای جوایز به طور مستقیم از سوی برندگان اصلی نوبل دانست و گفت: این موضوع افتخاری برای دریافت‌کنندگان جایزه ایگ‌نوبل محسوب می‌شود.

اختراع وسیله‌ای برای حفظ بهداشت کودکان و عزت‌نفس کهنسالان

فرح‌بخش سپس به ارائه توضیحاتی درباره اختراع خود پرداخت و تشریح کرد: برای اولین بار در تاریخ بشر دستگاهی برای نوزادانی که از پوشک استفاده می‌کنند و کهن‌سالانی که مشکل کنترل ادرار دارند، اختراع شده که به ترتیب عملیات درآورن پوشک، شست و شوی بدن، خشک کردن، استفاده از پودر بچه در صورت لزوم و نیز استقرار پوشک جدید برای فرد را انجام می‌دهد. این در حالی است که سابق بر این شست و شو و تعویض پوشک با دست انجام شده و بهداشت بدن کودک و عزت نفس کهنسالان را زیر پا می‌گذاشت.

وی در پاسخ به این سؤال که انگیزه اصلی محقق از ساخت دستگاه بیبی واشر یا بچه‌شور چه بوده است، خاطرنشان کرد: انگیزه اولیه ساخت این محصول ۶ سال پیش بعد از ازدواجم به وجود آمد و در آن زمان تمام مسائل مربوط به زناشویی و آمدن بچه به خانواده را مد نظر قرار دادم که در آن زمان به خلاء این دستگاه پی بردم، ضمن آن که به دنبال این تفکر مساله مربوط به کهنسالان در زمینه کنترل ادرار را هم مدنظر قرار دادم و احساس کردم لازم است چنین دستگاهی ساخته شود. بنابراین می‌توان گفت انگیزه اصلی من از ساختن دستگاه بچه‌شور همسرم بوده است.

محقق ایرانی برنده جایزه ایگ‌نوبل ۲۰۱۹، اظهار کرد: در حال حاضر نمونه اولیه این دستگاه ساخته شده و در حال رایزنی با کمپانی‌های معتبر خارجی برای تولید انبوه هستم.

فرح‌بخش در پاسخ به این سؤال که چرا برای تولید انبوه دستگاه بچه‌شور شرکت‌های ایرانی را مدنظر قرار نداده است، این موضوع را رد کرد و توضیح داد: هدف من این است که دستگاه بچه‌شور با کیفیت عالی و کاربردی برای زندگی بشر ساخته شود و در اینکه شرکت داخلی یا خارجی آن را تولید کند اختلافی نمی‌بینم؛ بنابراین از هر شرکتی که بتواند این دستگاه را با بهترین کیفیت تولید کند، استقبال می‌کنم.

وی در پایان تصریح کرد:به هر حال اگر قرار باشد کمپانی خارجی این دستگاه را تولید کند، این تضمین را خواهم داد که شعبه آن در ایران نیز به تولید دستگاه "بیبی واشر" بپردازد و افتخار آن برای ایران و ایرانی محفوظ خواهد بود.

ایمان فرح‌بخش متولد ۱۳۶۰ در مشهد و دارای درجه دکتری در رشته مهندسی مواد و متالوژی، گرایش نانوتکنولوژی است. این محقق ایرانی ۱۲ سال است که به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان در خراسان رضوی فعالیت دارد. از افتخارات علمی این محقق می‌توان به شرکت در ۱۰۰ کنگره علمی بین‌المللی، تألیف ۳۰ مقاله علمی پژوهشی آی اس آی، تألیف و ترجمه چهار کتاب، ثبت ۶ اختراع مختلف در داخل کشور و ثبت یک اختراع بین‌المللی در آمریکا اشاره کرد.

انتهای پیام/

 

منبع: ایسنا
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: