به گزارش
آوای نشاط، ژاله علیاصل ممقانی، متخصص طب سنتی درباره وظیفه کبد اظهار کرد: کبد بزرگترین عضو بدن با وزنی حدود ۱.۵ کیلوگرم بوده که وظیفه اصلی آن فیلتراسیون و ذخیره کردن خون و متابولیسم کربوهیدراتها، پروتئینها، چربیها، هورمونها و مواد شیمیایی خارجی، ساخت صفرا و فاکتورهای انعقادی و ذخیره ویتامینهای A ، D ، B۱۲ و آهن است.
او کبد چرب را یکی از شایعترین اختلالات در جامعه امروزی دانست و بیان کرد: کبد چرب به ۲ نوع الکلی و غیر الکلی تقسیمبندی میشود که کبد چرب الکلی در بین مصرفکنندگان الکل مشاهده میشود، کبد چرب غیر الکلی شیوع جهانی ۶ تا ۳۵ درصد (میانگین ۲۰ درصد) دارد، کبد چرب غیر الکلی با افزایش وزن و ابتلا به بیماری دیابت افزایش پیدا میکند، ۷۰ درصد از مبتلایان به دیابت نوع ۲ از این بیماری رنج میبرند و بیش از دو سوم مبتلایان به کبد چرب به چاقی دچار هستند.
این متخصص طب سنتی افزود: کبد چرب غیر الکلی از شایعترین بیماریهای مزمن کبد در دهه اخیر در بین کودکان است، بیماری کبد چرب غیر الکلی میتواند به سیروز کبدی پیشرفت کند به طوری که در طول ۱۰ سال، ۱۰ تا ۳۰ درصد از مبتلایان به کبد چرب به سیروز کبدی دچار میشوند و ۲۸ درصد از افراد دچار سیروز کبدی به سمت کارسینومهپاتوسلولار (HCC) (شایعترین نوع سرطان کبد) میروند، کبد چرب غیرالکلی به وجود قطرههای چربی در بیش از ۵ درصد هپاتوسیتها (سلولهای اصلی بافت کبد) گفته میشود، کبد چرب غیر الکلی یک التهاب کبدی است که بر اثر تجمع بیش از اندازه چربی در بافت کبد ایجاد میشود.
عوامل موثر در ابتلا به کبد چرب
علی اصل ممقانی تأکید کرد: از عوامل موثر در ابتلا به بیماری کبد چرب میتوان به چاقی، دیابت، چربی خون بالا، فاکتورهای ژنتیکی و محیطی و میکروبهای دستگاه گوارش اشاره کرد، این بیماری در بیشتر افراد مبتلا بدون علامت است، ولی علائمی مانند خستگی، احساس ضعف و درد مبهم در ربع فوقانی راست شکم (ناحیه کبد) میتواند در برخی بیماران مشاهده شود، شایعترین علامت بیماری افزایش آنزیمهای کبدی است که به طور اتفاقی در آزمایشات معمول شناسایی میشود، از روشهای تشخیصی این بیماری میتوان به تصویربرداری از کبد که شامل سونوگرافی، سیتیاسکن، MRI و فیبرو اسکن است، اشاره کرد.
او تصریح کرد: در طب سنتی کبد یکی از اعضای مهم بدن بوده که هضم دوم غذا (تبدیل کیلوس معده به کیموس) یکی از وظایف مهم کبد است، کبد در تغذیه و رشد و نمو بدن تأثیری چشمگیر دارد، هر گونه تغییر در عملکرد کبد، تغییراتی را در بدن موجب میشود.
مزاج طبیعی کبد
این متخصص طب سنتی اظهار کرد: مزاج طبیعی کبد گرم و تَر است، در کبد چرب تغییر و انحراف در مزاج صحی (مزاج در حال صحت و سلامت بدن ) اتفاق میافتد و اغلب مزاج کبد از اعتدال صحی خود به سمت سردی منحرف میشود.
علی اصل ممقانی بیان کرد: از عوامل زمینهساز کبد چرب در طب سنتی میتوان به بر هم خوری (روی هم خوردن غذاها) به نحوی که یک نوع غذا هضم نشده سپس نوع بعدی غذا روی آن میل میشود، مصرف زیاد شیرینی و نوشابه، خوردن غذاهای بسیار گرم و نوشیدن آب سرد بلافاصله پس از مصرف این غذاها، خوردن انواع کبابها به ویژه اگر خام یا سوخته باشند، اشاره کرد، نوشیدن آب سرد بلافاصله پس از مصرف غذا، استحمام و ورزش در سردی شدید کبد موثر هستند.
او افزود: افراد برای پیشگیری از دچار شدن به بیماری کبد چرب غیر الکلی، باید از مصرف غذاهای لزج مانند نان فطیر، برنج، انواع رشتهها، کلهپاچه گوسفند، گوشتهای غلیظ مانند گوشت گاو، سالاد الویه، سس مایونز، موز، حلیم، نشاسته و انواع فستفودها خودداری کنند، از دیگر رفتارهای مضر در ابتلا به کبد چرب میتوان به تشنگی کشیدن طولانی مدت، نوشیدن آب وسط خواب و انجام حرکات شدید ورزشی با معده پُر اشاره کرد، درمان کبد چرب غیر الکلی شامل اصلاح مزاج و تقویت کبد است.
این متخصص طب سنتی تأکید کرد: افراد برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب باید غذا را خوب بجوند، آرام و آهسته غذا بخورند، قبل از اینکه کامل سیر شوند از سر سفره کنار بروند، چند نوع غذا را باهم در یک وعده نخورند و بین وعده شام تا زمان خواب آنها ۲ تا سه ساعت فاصله باشد، هنگام غذا و یک ساعت قبل و پس از آن از نوشیدن مایعات مانند آب، دوغ و نوشابه و مواد غذایی مانند ماست و سالاد خودداری کنند، در صورت احساس تشنگی آب بنوشند و هنگام نوشیدن آب آن را جُرعهجُرعه میل کنند، آب یخ ننوشند ولی نوشیدن آب خُنک ضرری ندارد.
علی اصل ممقانی درباره راههای دیگر پیشگیری از ابتلا به کبد چرب گفت: برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه پیادهروی روزانه ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پیشنهاد میشود، ورزش کردن نباید بلافاصله پس از غذا خوردن باشد بنابراین باید افراد ۲ تا سه ساعت پس از مصرف غذا و در ساعتهایی که دمای هوا مناسب است، صبح زود یا عصرها ورزش کنند، در هنگام ورزش کردن افراد نباید احساس خستگی کنند بنابراین اشخاص به محض احساس خستگی باید ورزش کردن را قطع کنند، اشخاصی که تاکنون ورزش نکردهاند باید از زمان کم مانند ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورزش کردن را آغاز کنند و به تدریج زمان آن را افزایش دهند، بهتر است ورزش در طبیعت مانند داخل پارکها انجام شود تا اثربخشی بهتر داشته باشد.
او یادآوری کرد: از غذاهای مفید برای درمان کبد چرب میتوان به مصرف نخودآب با زیره و دارچین همراه با گوشتهای لطیف پرندگان مانند کبک، بلدرچین و جوجه اشاره کرد، از ادویههای مفید برای کبد میتوان دارچین، میخک، زیره و زعفران را نام برد، نوشیدنیهای مناسب برای کبد چرب شامل شربت سکنجبین و عسل است، عرق یا دمنوش بادرنجبویه و کاسنی هم به درمان کبد چرب کمک میکند، از دیگر خوراکیهای مفید برای درمان کبد چرب میتوان به مویز، انجیر، فندق، پسته، بادام خام، انار و رب انار ملس، خربزه شیرین، میوه بِه پخته شده یا مربای بِه اشاره کرد.
انتهای پیام/