|
به گزارش آوای نشاط، خبرگزاری «رویترز» روز سهشنبه با استناد به آمارهای رسمی اتحادیه اروپا نوشته است که در سال جاری میلادی تعداد اتباع افغانستانی که به صورت غیرقانونی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا پناهنده شدهاند، از اتباع سوریه پیشی گرفته و آنها را به بزرگترین گروه پناهجویانی بدل کرده که امسال وارد مرزهای این بلوک سیاسی شدهاند.
به نوشته رویترز، بخشی از این افزایش، به مشکلات اقتصادیای بازمیگردد که پس از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران ایجاد شده و هزاران پناهجوی افغانستان را که تاکنون در ایران زندگی میکردهاند، به کوچ به اروپا واداشته است.
این خبرگزاری نوشته است: «در حالی که در پی حمله این هفته ترکیه به مناطق تحت کنترل کردها در شمال شرق سوریه اتحادیه اروپا نگران شکلگیری موج تازهای از پناهجویان است، مقامهای اتحادیه اروپا هشدار دادهاند که تعداد رو به افزایش افغانستانیها مسئلهای فوریتر است، به خصوص در جزایر یونان، یعنی اولین نقطهای که پناهجویان به آن میرسند.»
آمار مؤسسه اروپایی «فرونتکس» نشام میدهد که از ابتدای سال جاری میلادی حدود ۱۷۰۰۰ پناهجوی افغانستانی با گذر از دریای اژه به سواحل اتحادیه اروپا رسیدهاند. به گفته یک مقام ارشد اتحادیه اروپا، حدود نیمی از این افراد، پیش از آنکه از مسیر ترکیه خود را به اتحادیه اروپا برسانند، در ایران زندگی میکردهاند و حتی برخی از آنها متولد ایران هستند.
این مقام اروپایی گفته است که این پناهجویان به این دلیل در حال ترک ایران هستند که «سیاست ایالات متحده وضعیت اقتصادی در ایران را به شکل قابل توجهی خراب کرده است.»
دولت آمریکا از یک سال و نیم پیش با خروج یکجانبه از توافق هستهای با ایران، تحریمهای گستردهای را علیه مردم ایران وضع کرده است. به نوشته رویترز، این تحریمها موجب شده تا اتباع افغانستان به امید رسیدن به شرایطی بهتر و بیمناک از وضعیت بیثبات افغانستان، مسیر اروپا را در پیش بگیرند.
رویترز به نقل از مقامهای افغانستانی نوشته است که در حال حاضر حدود ۲ میلیون تبعه افغانستان در ایران زندگی میکنند. این در حالی است که بنا بر اعلام سازمان بینالمللی مهاجرت، سال گذشته ۸۰۰ هزار تبعه افغانستان ایران را ترک کردهاند.
از این رقم، نسبت اندکی، یعنی حدود ۱۲۰۰۰ نفر در سال ۲۰۱۸ میلادی به اتحادیه اروپا رفتهاند، اما به نوشته رویترز، این رقم در سال جاری میلادی میتواند تا دو برابر افزایش یابد.
اغلب این افراد در جزایر یونان اسکان پیدا کردهاند. نهاد خیریه «آکسفام» میگوید در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰۰ مرد، زن و کودک پناهجو در اردوگاه «موریا» در جزیره «لسبوس» یونان سکونت دارند، آن هم در حالی که این اردوگاه در اصل برای میزبانی از تنها ۳۱۰۰ نفر طراحی شده است.
مقامهای اتحادیه اروپا گفتهاند که شرایط فعلا قابل مدیریت است و با وضعیت بحرانی سال ۲۰۱۵، یعنی زمانی که بیش از یک میلیون پناهجو وارد اروپا شدند و بزرگترین بحران مهاجرت اروپا از زمان جنگ دوم جهانی را ایجاد کردند، فاصله دارد. در آن سال، یک چهارم پناهجویان ورودی به اتحادیه اروپا اتباع افغانستان بودند.
مقامهای اتحادیه اروپا در عین حال گفتهاند که اوضاع در جزایر یونان بار دیگر در آستانه وخامت قرار دارد. «هورست سیهوفر» وزیر کشور آلمان در همین ارتباط هشدار داده است که اگر کشورهای اتحادیه اروپا یک سیاست مشترک در قبال مهاجران اتخاذ نکنند، ممکن است وضعیت آشفته سال ۲۰۱۵ تکرار شود.
به نوشته رویترز، در ۹ ماه نخست سال جاری میلادی جمعا حدود ۸۰ هزار پناهجو وارد مرزهای اتحادیه اروپا شدهاند، اما این رقم اکنون در حال افزایش است و این احتمال وجود دارد که روند نزولی تعداد پناهجویان که از پایان سال ۲۰۱۵ آغاز شده بود، معکوس شده و بار دیگر صعودی شود.
انتهای پیام/