|
به گزارش آوای نشاط، از دوازدهم دی ماه سال گذشته ماجرای بوی نامطبوع در پایتخت آغاز شد. برای اولین بار بود که بویی شبیه به تخممرغ گندیده در تهران انتشار یافت. شهروندان اظهارنظرهای متعددی میکردند و برایشان علامت سؤالهایی در خصوص انتشار این بو ایجاد شد.
روزها گذشت؛ ابتدا مدیران مقصر بوی نامطبوع را بر گردن زبالههای تهرانیها انداختند و بعد دوباره فاضلاب مقصر شناخته شد اما در نهایت هم گفتند که ماشینی در حال گذر بوده و گاز مرکاپتان از آن نشست کرده است به همین دلیل این بو در تهران منتشر شده است.
پرونده سال گذشته نصفه و نیمه ماند، اما دوباره امسال در همان تاریخ و همزمان با آلودگی هوا و در روزهایی که رطوبت هوا هم بالا بود این بوی نامطبوع منتشر و تاکنون 4 بار در تهران منتشر شده است.
اعضای شورای شهر تهران زمانی که برای اولین بار در سال جاری این بو منتشر شد به شهرداری تهران تاختند و گفتند برخی از دستگاههایی که با کلی دفتر و دستک در حال فعالیت هستند نتوانستند که این بو را کشف کنند و شهرداری در این زمینه ضعیف عمل کرده است.
محیط زیست استان تهران که متولی شناسایی بوی نامطبوع در تهران است به میدان آمد اما نه بوی نامطبوع سال گذشته را و نه منشأ بوی امسال را تاکنون پیدا نکردند البته گفتهاند به دلیل اینکه باران در روزهایی که بوی نامطبوع در تهران منتشر شد بارید منشأ بو ناپدید شد. تاکنون هم محیط زیست نتیجه قطعی اعلام نکرده است و البته راهکارهای متعددی برای این موضوع در نظر گرفته اما متهم اصلی هنوز شناسایی نشده است.
محیط زیست شهرداری تهران گزارشی در خصوص بوی نامطبوع در تهران تهیه کرد و در جلسه غیرعلنی شورا ، شهردار تهران گزارش را ارائه کرد و البته در گزارشی که توسط شهرداری تهیه شده بود مقصر احتمالی این بو گوگرد شناخته شده بود چرا که بر اساس جداول در روزهایی که انتشار بوی نامطبوع در تهران داشتیم میزان گوگرد بالا رفته بود.
سال گذشته تهران وارد شرایط اضطرار (آلودگی هوا) نشد و فقط تهران چند روزی هوای آلوده برای گروههای حساس جامعه داشت اما امسال میزان آلایندهها بالاتر رفته و حتی چند روزی مدارس به تعطیلی کشانده شد. بسیاری از کارشناسان اعلام میکنند زمانی که بوی نامطبوع در تهران منتشر میشود هوا در حالت اینورژن است و رطوبت هم بالا است.
شهرداری تهران بعد از تذکرهای پی در پی اعضای شورای شهر اقدام به خرید دستگاههای سنجش بو از اروپا کرد. هنوز این دستگاهها به تهران نرسیدهاند اما گفته میشود در صورت نصب این دستگاهها میتوان در روزهایی که بوی نامطبوع در تهران منتشر میشود دلایل آن را شناسایی کرد.
شینا انصاری مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در این باره به فارس، گفت: گزارشی تهیه و در جلسه شورا مطرح شد و مقرر شد گروه کارشناسی با استفاده از نیروهای دانشگاهی تشکیل و به صورت کاملاً بیطرفانه به این موضوع رسیدگی شود.
وی با بیان اینکه تمام سناریوهای احتمالی بررسی میشود، گفت: موضوع آلودگی بو پیچیدگیهای زیادی دارد و با موضوع آلایندگی هوا متفاوت است. ممکن است آلایندههای منتشر شده اولیه در شرایط خاص ترکیب و باعث ایجاد آلاینده ثانویه شود و برای رسیدن به کانون یا کانون های آلایندگی باید کارهای تحقیقاتی زیادی انجام شود.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه با دستگاههای موجود و با روشهای آزمایشگاهی باید به موضوع بو رسیدگی شود،گفت: باید از تجربیات کشورها در این زمینه استفاده کرد و البته ما چند جلسه هم با این گروه دانشگاهی داشتهایم.
انصاری با بیان اینکه گزارشهایی که قبلاً تهیه میشد بر اساس پهنهبندی و با توجه به تماسهای ثبت شده شهروندان در سامانه 137 در خصوص موضوع بو بوده است، گفت: یکی از سناریوهای کانون بو، جنوب تهران است البته بر اساس ثبت شکواییههایی که داشتیم بیشترین ثبت در مناطق 6، 10 و 11 بوده است و جالب است که در مناطق جنوبی که در جوار کانون بو هستند میزان بو کمتر بوده البته در برخی روزها اصلاً نبوده است.
وی با تأکید بر این موضوع که نمیتوان با قطعیت در این باره صحبت کرد،گفت: این گروه علمی علاوه بر ثبت شکواییه پرسشنامههایی برای کارشناسان تهیه کردند.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران ادامه داد: ما پرسشنامهها را بین محیط زیست مناطق 22گانه توزیع کردهایم تا در این باره پاسخ دهند و جالب است که در این پرسشنامه مواردی مانند اینکه این بو شبیه چیست؟ شدت و غیره آورده شده است تا بتوانیم به ریز به این موضوع ورود کنیم.
انصاری با بیان اینکه در حال حاضر با دستگاههای اندازهگیری محیط زیست که دقت آن در حدود PPM است این کار انجام میشود، گفت: شهرداری تهران دو دستگاه جدید خریداری کرده است و هنوز این دستگاهها به کشور نرسیده است.
وی اضافه کرد: با ورود این دستگاهها و پر کردن پرسشنامهها میتوانیم منشأ بو را مشخص کنیم.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران به انتشار بو در چند روز گذشته در تهران اشاره کرد و گفت: با پرسشنامههایی که توزیع کرده بودیم بلافاصله مناطق جزئیات را اعلام کردند و باید خروجی این موضوع تجزیه و تحلیل شود.
به گفته انصاری،وارونگی دما، رطوبت هوا، سرعت محدود باد و جهت وزش باد در روزهایی که بوی نامطبوع در تهران منتشر میشود در نظر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه قرار است این دو دستگاه سنجش بو در شهرداری نصب شود، گفت: البته این را هم بگویم که در حال حاضر محیط زیست استان همکاری خوبی داشته است.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در پاسخ به این پرسش که آیا شهرداری وظیفهای در قبال خرید این دستگاهها دارد، گفت: به هر حال یکی از سناریوهای بو مرکز دفن زباله در آرادکوه است و شناسایی منشا بو یکی از دغدغه های مدیریت شهری است.
انصاری در خصوص سناریوهای احتمالی بو گفت: یکی از سناریوهای دیگر فاضلابهای شهر تهران است که گفته میشود در 400 نقطه انفصال فاضلاب داریم.
وی در خصوص انفصال فاضلاب گفت: یعنی فاضلاب خام در کانال ها رها شده است و این بو با توجه به وضعیت اینورژن بیشتر استشمام میشود. چرا که در شرایط اینورژن شهر محصور و لایه دود گرفته دارد و به خاطر همین این بو بیشتر منتشر میشود.
مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه گفته میشود منشأ این بو آمونیاک یا گوگرد است، گفت: احتمال اینکه گوگرد باشد بیشتر است.
هنوز دستگاههای سنجش بو به تهران نرسیده است اما گفته میشود که با ورود این دستگاهها بخش عمدهای از مشکلات برطرف و مقصر بوی پایتخت شناسایی میشود.
زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران در این باره به خبرنگار فارس، گفت: همچنان در حال پیگیری موضوع بوی نامطبوع در تهران هستیم و میدانید که موضوعات متعددی در این باره مطرح است و برای اینکه به یقین بیشتری برسیم شهرداری را موظف کردیم دستگاههایی در این زمینه خریداری کنند. این کار انجام شده است و قرار این دستگاهها در سازمان مدیریت بحران و احتمالا اداره کل محیط زیست شهرداری نصب شود.
وی با بیان اینکه به هر حال باید تمهیداتی اندیشیده شود، گفت: این دستگاهها میتوانند بعد از فعال شدن در شناسایی منشأ بو کمک کنند.
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر تهران با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت عادی است، گفت: امیدواریم که در آینده دیگر این بو منتشر نشود اما ماجرای بوی نامطبوع از سال گذشته آغاز شده و امسال هم این بو را استشمام کردیم البته انتشار این بو در شرایط خاص وارونگی دما و بارندگیها ایجاد میشود و در برخی از مناطق تهران این بو احساس میشود.
نوری با بیان اینکه برخی سناریوها به دلیل انتشار بو در روزهای بارندگی کنار زده میشود، گفت: ببینید اگر موضوع انتشار بو از آرادکوه مطرح باشد ما دائماً در آنجا زباله داریم و باید این بو دائمی باشد و در طول سال استشمام شود و البته باید در فصل تابستان که گرمای بیشتری وجود دارد این بو بیشتر باشد اما نداریم و همچنین این بو در روزهایی که منتشر شده است در محدوده آرادکوه استشمام نشده و در مناطقی بوده که کیلومترها با آرادکوه فاصله داشته است. به همین دلیل بعضی از سناریوها کنار زده میشود.
وی تأکید کرد: احتمال میرود که این بو از سولفور و یا آمونیاک باشد به همین دلیل واحدهای آلاینده و کارخانههایی که تولید گوگرد، سولفور و یا آمونیاک را دارند بررسی میکنیم و شاید یکی از مقصران انتشار بوی نامطبوع در تهران کارخانهها باشد که البته با ورود دستگاههای جدید و سنجش بو میتوانیم به راحتی به منشأ دست پیدا کنیم.
بر اساس این گزارش، با گذشت 13 ماه از انتشار بوی نامطبوع در تهران هنوز مقصر این حادثه مشخص نیست البته با تحقیقات انجام شده و همچنین کمک از دانشگاهها و پر کردن پرسشنامهها به نتایج اولیه ای رسیده اند و یکی از متهمان اداره فاضلاب است البته برخی از اعضای شورای شهر هم میگوید یکی از متهمان اصلی بوی نامطبوع پایتخت احتمالاً کارخانهها هستند منتظر هستیم تا دستگاههای سنجش بو از اروپا وارد کشور شود تا هر چه سریعتر منشأ بوی نامطبوع در تهران مشخص شود هر چند که به گفته مسؤولین این بو ضرری برای شهروندان ندارد.
انتهای پیام/