به گزارش آوای نشاط، اواسط سال 97 و پیش از جام ملتهای آسیا 2019 مسعود شجاعی، کاپیتان تیم ملی و بازیکن مورد اعتماد کارلوس کیروش، سؤالی مطرح کرد که «20 میلیون دلار پاداش صعود تیم ملی به دو جام جهانی چه شده است؟»
صحبتهای سربسته و کلی خزانهدار فدراسیون پاسخ روشنی به این سؤال نداد، اما بهنوعی سرنخ ماجرا بود تا پس از چندین بار پیگیری خبرنگار تسنیم تناقضاتی میان اطلاعیهها و صحبتهای مسئولان فدراسیون آشکار شود، تناقضاتی که هر روز ما را به پاسخ این سؤال که «پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی چه شده است؟»، نزدیکتر کرد.
ماجرا از این قرار بود که فدراسیون فوتبال در بخشی از پاسخهای خود اعلام کرد که بخشی از این پول، هزینه آمادهسازی تیم ملی در جام جهانی شده، بخشی به کارلوس کیروش و دستیارانش تعلق گرفته و بخشی هم فیفا بابت جرایم و بدهیها کسر کرد، با این حال، سرمربی تیم ملی چراغ دیگری را روشن کرد؛ آنجایی کهکارلوس کیروش اعلام کرده بود "از مهدی تاج بپرسید پاداش تیم ملی کجا هزینه شده است."، سؤالی که البته توضیحات مفصلی داشت و ما را مجاب کرد تا بهدنبال پاسخ آن از کارلوس کیروش برویم که در نهایت 7 اردیبهشتماه 98 مجموعهای از سؤالات (14 سؤال) برای سرمربی سابق تیم ملی ارسال شد که سؤال اول آن به این شرح بود:
1 ــ در مصاحبه اخیرتان با یک رسانه ایرانی، مدعی شدید که مهدی تاج (رئیس فدراسیون فوتبال ایران) به وعدههایش به شما در خصوص جایزه نقدی (صعود به جام جهانی) عمل نکرده است. طبق ادعای شما، مهدی تاج جایزه نقدی جام جهانی را صرف مواردی جز آمادهسازی تیم ملی برای جام جهانی و جام ملتهای آسیا و نیز پرداخت تعهدات مالیاش به بازیکنان و اعضای کادر فنی کرده است، آیا میتوانید شفاف توضیح دهید که چهمقدار از جایره نقدی 9.3میلیون دلاری فیفا (8 میلیون دلار پاداش صعود و 1.3 میلیون دلار کمکهزینه آمادهسازی) بابت صعود به جام جهانی، قرار بوده صرف پرداخت پاداشهای شخص شما بابت رساندن ایران به جام جهانی 2018 و برگزاری بازیهای دوستانه شود؟
پس از پاسخهای توهینآمیز کارلوس کیروش، در حالی رفتار سرمربی سابق تیم ملی را از سر استیصال تفسیر کرد که علت آن کاملاً مشخص بود و آن هم صحبتهای غیرواقعی بود که در زمینه دریافت نکردن پاداش جام جهانی مطرح میکرد، مسئلهای که حالا در کمتر از یک سال با کنار رفتن ابرها و تابیدن خورشید (انتشار اسناد مالی فدراسیون فوتبال نزد فیفا) علت استیصال کیروش را نشان میدهد.
مسئولان فدراسیون فوتبال بارها و در دفعات متفاوت و اعداد متناقض اعلام کردند که 8ــ7 و حتی 10 میلیون دلار از فیفا طلبکار هستند، پولی که بهعلت تحریمها به حساب فدراسیون فوتبال واریز نمیشود. هرچند این ادعای بزرگی بود، اما فیفا نیز از پاسخِ روشن دادن به این مسئله طفره میرفت که در نهایت در پاسخ به پیگیریهای متعدد خبرنگار تسنیم فیفا اعلام کرد حساب ایران نزد فیفا 7.9 میلیون دلار است که 5.7 میلیون بابت پروژهها و کمکهای مالی فیفاست و فقط 2.2 میلیون از پاداش جام جهانی باقی مانده که آن هم مربوط به باشگاههاست و مربوط به 8 میلیون دلار پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی نمیشود،
موضوعی که پس از انتشار در تاریخ 27 مردادماه 98، واکنش علی سلیمانی، خزانهدار فدراسیون را بهدنبال داشت و وی با هماهنگی روابط عمومی اعلام کرد بهزودی در نشست خبری در این رابطه توضیح خواهد داد، اما با گذشت 8 ماه، هنوز این «بهزودی» فرا نرسیده است، هرچند با انتشار اسناد مالی فدراسیون نزد فیفا، دیگر نیازی به برگزاری این نشست خبری نیست.
مجموع دریافتی فوتبال ایران از فیفا بابت جام جهانی 2018 روسیه 9.3 میلیون دلار بود که 8 میلیون دلار بهعنوان پاداش و 1.3 میلیون دلار کمکهزینه آمادهسازی برای حضور در جام جهانی بوده است، مبالغی که تا امروز سرنوشتی نامعلوم داشت و حالا فیفا به کمک آنهایی آمده است که در این خصوص سؤالات متعددی داشتند.
در اسناد مالی فیفا که تصویر آن در ادامه این گزارش آمده است، اعداد و ارقام جالبی به چشم میخورد، از جمله پاداش یک میلیون و 617 هزار و 252 دلاری کیروش از پاداش 8 میلیون دلاری حضور تیم ملی در جام جهانی 2018 روسیه که متعلق به فوتبال ایران بود، اما او بیش از 20 درصد این مبلغ را فقط بهعنوان پاداش و نه حقوق دریافت کرده و مبالغ دیگری نیز به حساب او واریز شده است، از جمله 412 یورو، 503 هزار و 745 یورو و 61 هزار و 809 یورو که در مجموع 565 هزار و 966 یورو (660 هزار و 766 دلار) میشود.
زیرمجموعه حسابهای کیروش یک بازگشت یا کسر مبلغ 50هزار دلاری نیز وجود دارد که علت آن مشخص نیست. با در نظر گرفتن کسر 50 هزار دلار، در مجموع 2 میلیون و 228 هزار و 18 دلار مبلغی بود که از پاداش 8میلیون دلاری تیم ملی در جام جهانی 2018 فقط به حساب کارلوس کیروش واریز شده است. نکته جالب توجه این است که افراد مختلف در کادر او، پاداشهای مختلفی از این پول دریافت کردهاند که این مبالغ بهشرح زیر است:
اوسیانو کروز: 31 هزار و 973 یورو
مارکار آقاجانیان: 26 هزار و 399 یورو
دیهگو گیاچینو: 23 هزار و 72 یورو
آرین قاسمی: 19 هزار و 180 یورو
الکساندر لوپز: 16 هزار و 418 یورو
میک مکدرموت: 12 هزار و 7 یورو
میکائیل هامبرتو: 11 هزار و 341 یورو
سباستین مندز: 11 هزار و 341 یورو
فیلیپه دوسانتوس: 7 هزار و 628 یورو
مجموع این ارقام پرداختی به افراد حاضر در کادر سرمربی سابق تیم ملی که بهعنوان پاداش دریافت شده، 159 هزار و 359 یورو (186 هزار و 52 دلار) است. این ارقام با ارقام دریافتی از سوی کیروش به 2 میلیون و 414 هزار و 70 دلار میرسد، به این ترتیب فقط بیش از 25 درصد از پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی 2018 به کیروش و دستیارانش رسیده و این جدا از مبالغی است که برای بازیهای دوستانهای چون ترینیداد و توباگو و ونزوئلا پرداخت شد که حرف و حدیث زیادی در خصوص اینگونه بازیها وجود دارد.
دو مبلغ 143 هزار و 501 یورویی و 92 هزار و 41 یورویی برای این دو بازی که پیش از تمام این اتفاقات کیروش اشارهای به همکاری اسرارآمیز با شرکت «ایوول اسپورت» بهعنوان شریک خودش در انجام بازیهای دوستانه تیم ملی کرده بود، به این ترتیب چندان سخت نیست که متوجه شویم سرنوشت این پولها چه شده است.
اینجا چند سؤال از مسئولان وقت فدراسیون فوتبال مطرح میشود؛ این مبالغ بر چهمبنایی به حساب کیروش و اطرافیانش واریز شده است؟ بهجز اعداد موجود در این صورتحساب، آیا مبالغی (بهجز دستمزد) به حساب کیروش و اطرافیانش واریز شده است؟ فقط در همین یک صورتحساب در حالی بیش از یکچهارم پاداش فوتبال ایران در جام جهانی 2018 روسیه به حساب سرمربی پرتغالی و اطرافیانش واریز شده است که طبق قرارداد، پاداش او فقط 10 درصد از این مبلغ بود که معادل 800 هزار دلار میشود، اما چگونه فدراسیون فوتبال دستور واریز بیش از 20 درصد به حساب کیروش و در مجموع 25 درصد با احتساب دریافتی اطرافیانش را صادر کرده است؟ چرا مبالغ دیگری به حساب اطرافیان کیروش واریز شده است و آنها چنین پاداشهایی دریافت کردهاند، در حالی که در جام جهانی وزیر ورزش و جوانان 600 هزار دلار بهصورت نقدی به اردوی تیم ملی برده بود و بهعنوان پاداش بین بازیکنان و کادر فنی تقسیم شد؟
دریافت پاداش 19 هزار و 180 یورویی آرین قاسمی، بهعنوان مترجم تیم ملی هم بحثبرانگیز است. کیروش در حالی که زبان اولش پرتغالی بوده و سپس به زبانهای اسپانیایی، فرانسوی و ایتالیایی تسلط دارد و زبان انگلیسی بهنوعی زبان پنجم اوست، در ایران هم با مترجم انگلیسیزبان فعالیت میکرد و حالا مترجم زبان پنجم او بیش از 300 میلیون تومان فقط بهعنوان پاداش ارزی دریافت کرده است، آن هم در شرایطی که صحبت کردن این زبان از سوی کیروش بهصورت محاوره و ترجمه فارسی آن، گاهی اوقات جنجالهای رسانهای ایجاد میکرد.
ابهام دیگری که در این صورتحساب وجود دارد، دو موضوعی است که از سوی خزانهدار فدراسیون فوتبال اعلام شده بود و در این صورتحساب دیده نمیشود. سلیمانی اعلام کرده بود 2.5 میلیون دلار از پاداش 8میلیون دلاری هزینه کمپ تیم ملی و رفتوآمدها در روسیه شده است، چنین مبلغی در این صورتحساب دیده نمیشود یا حداقل با چنین عنوانی وجود ندارد و بهنظر بخش بزرگی از این مبلغ قبلاً یا از محل دیگری و خارج از این صورتحساب پرداخت شده است. مسئله دیگر این بود که خزانهدار فدراسیون اعلام کرد 1.5 میلیون فرانک هم بابت جرایم از حساب کسر شده که بعدها مشخص شد جرایم ایران در فیفا حدود 200 هزار فرانک است تا فدراسیون در اطلاعیهای اعلام کند جرایم آنها از سال 2012 تا 2018 محاسبه و کسر شده است که این ادعا هم با صورتحساب موجود فاصله زیادی دارد.
رئیس و دبیرکل وقت فدراسیون فوتبال باید پاسخ دهند و شفافسازی کنند که؛ مبنای تقسیم این پاداشها چه بوده است؟ حالا که این دو در فدراسیون حضور ندارند، سخنگوی فعلی فدراسیون فوتبال یا خزانهدار این فدراسیون میتوانند در این باره شفافسازی کنند.
باید به سؤال مسعود شجاعی برگردیم که؛ پاداشی نزدیک به 20 میلیون دلار تیم ملی در دو جام جهانی کجا رفته است؟ شاید اکنون پاسخ بخشی از این پرسش را گرفته باشیم که بیش از 25 درصد از پاداش صعود ایران به جام جهانی 2018 فقط به حساب کیروش و اطرافیانش واریز شده است، اما بد نیست شجاعی نیز بهعنوان مطرحکننده این سؤال، آن را بار دیگر و این بار از کیروش بپرسد.
سؤال این است که؛ اینگونه پاداش دادن چهمعنایی دارد، آن هم وقتی متوجه میشویم با پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی 98 فرانسه کمپ تیم ملی ساخته شد و پاداش تیم ملی در جام جهانی 2006 در حساب فدراسیون باقی ماند و پس از حضور کفاشیان پروژههای عمرانی فراوانی در کمپ تیم ملی انجام شد؟ آیا از پاداش تیم ملی در دو جام جهانی 2014 برزیل و 2018 روسیه، هزینهای برای توسعه فوتبال کشور شد؟
با این صورتحساب که تا تاریخ 22 جولای 2019 محاسبه و در تاریخ 9 اکتبر 2019 از سوی فیفا برای فدراسیون فوتبال ارسال شده است، باقیمانده حساب ایران نزد فیفا 2 میلیون و 262 هزار و 43 دلار است که از این مبلغ 2 میلیون و 254 هزار و 95 دلار پاداش باشگاهها بوده که مربوط به فدراسیون فوتبال نمیشود، یعنی باقیمانده حساب فدراسیون با کسر این مبلغ تنها 7 هزار و 948 دلار بوده است.
انتهای پیام/