|
به گزارش آوای نشاط، روزنامه ایندیپندنت انگلیس در مطلبی به حوادث اخیر در جنوب یمن و درگیریها بین نیروهای مورد حمایت امارات از یک طرف و نیروهای مورد حمایت عربستان سعودی در این کشور، آن را «جنگ سرد ریاض و ابوظبی» دانست.
شبهنظامیان «شورای انتقالی جنوب یمن» که با آموزش و حمایت تسلیحاتی و مالی امارات اعلام موجودیت کرده، بعد از یک سال درگیری با نیروهای دولت مستعفی که مورد حمایت عربستان است، این دولت را از عدن (پایتخت موقت) طرد کرده و هماکنون تلاش دارد استان جزیرهای «سُقُطری» را تصاحب کند. این شورا هفته اخیر رسماً در جنوب یمن اعلام خودمختاری کرد.
ایندیپندنت نوشت که جنگ سرد عربستان سعودی و امارات در یمن بعد از آن آغاز شد که شورای انتقالی جنوب یمن در شهر عدن علیه نیروهای تحت الحمایه ریاض شورش کرد.
براساس این گزارش، به رغم این که امارات و عربستان سعودی هر دو عضو ائتلاف در جنگ یمن هستند، ولی آنها در مورد آینده شورای انتقالی جنوب اختلاف دارند. ریاض آشکارا از دولت مستعفی به ریاست منصور هادی حمایت میکند؛ چرا که مورد حمایت جامعه بینالملل است ولی اقدام امارات در اعلام مخالفت با خودمختاری این شورا در جنوب یمن «حقیقت ندارد و باعث تعجب است».
براساس گزارش ایندیپندنت، این اقدام شورای انتقالی جنوب که اقدامی یکجانبه از سوی امارات است، اولین رویارویی بین ریاض و ابوظبی بر سر منافع خود در جنوب یمن است و هنگامی که درگیریها بین دولت مستعفی منصور هادی و شورای انتقالی به درگیریهای خونین تبدیل شد، ابوظبی از این شورا جانبداری کرد و حتی جنگندههای خود را برای بمباران نیروهای این دولت در ماه آگوست (مرداد ماه) فرستاد ولی این دفعه تصمیم گرفته است در این مورد ورود نکند.
این روزنامه انگلیسی نوشت که تنش در روابط امارات و عربستان سعودی در جنوب یمن بدین معناست که توافق ریاض (توافق بین نیروهای متخاصم در جنوب یمن برسر آتشبس) فرصت چندانی برای اجرایی شدن کامل در میدان ندارد.
یکی دیپلمات عرب به ایندیپندنت در این باره گفته است که درگیری نمایندگان سعودی و اماراتی در جنوب یمن نشانه این است که «تار موی» روابط ریاض و ابوظبی در یمن قطع شده است.
این روزنامه میپرسد آیا در حقیقت این تار موی روابط بین این دو کشور که علیه انصارالله در فقیرترین کشور منطقه اعلان جنگ کردهاند، وجود داشته است؟ ائتلاف عربستان سعودی و امارات در یمن موفقیت چندانی نداشته و به نظر میرسد نیروهای نیابتی آنها هماکنون برای حفظ منافع خود با طرف مقابل درگیر هستند.
ایندیپندنت به طمع توسعهطلبانه امارات برای سیطره بر آبراههها در جنوب یمن و بندر راهبردی «الحُدیده» (غرب یمن)، تنگه «بابالمَندَب» اشاره میکند و مینویسد ابوظبی در تلاش است با سیطره بر این مناطق مهم، به صادرات کالاها و نفت پردازد و منافع را با عربستان در این منطقه از یمن تقسیم کند.
«هلن لاکنر»، یکی از اعضای شورای روابط خارجه اروپا و کارشناس امور یمن در این باره میگوید «از نطر امارات، جنگ یمن راهی برای حفظ روابط طولانیمدت در مواقعی است که این روابط به دلایلی با عربستان سعودی متوقف شده است».
در مقابل عربستان سعودی برای خود تمهیدات ویژه ای داشته است. این کشور دست به ایجاد نفوذ گسترده در استان «المهره» زده است و این یعنی عربستان سعودی میتواند سرازیر شدن نفت خود به دریای عرب، به جای خلیج فارس را تضمین کند.
ایندیپندنت در پایان با بیان این که «طلاق سیاسی» بین ریاض و ابوظبی «خطرناک» خواهد بود، مینویسد عربستان سعودی و امارات به رغم داشتن پیوندهای مشترک در باره آینده یمن، اختلافاتی بر سر راهبردها دارند و گذر زمان میتواند منجر به تشدید این اختلافات شود.
انتهای پیام/