کد خبر: ۵۶۸۲۲
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۸
معامله پول‌های دشمنان بسیاری را جذب کرده است؛
عراقی‌ها که از بحران‌ها اقتصادی و محدودیت‌های مضاعف ناشی از شیوع کرونا رنج می‌برند، برای گذراندن زندگی خود به خرید و فروش ریال ایران و دلار آمریکا روی آورده اند.

"آوای نشاط" زمانی در اقلیم کردستان و شهر‌های زیارتی عراق، تسعیر دلار آمریکا و ریال ایران تجارت پرسودی بود، اما اکنون با محدودیت‌های ناشی از گسترش ویروس کرونا و همچنین آشفتگی اقتصادی در دو کشور، این فعالیت هم آسیب دیده است.

سوداگران ارز در سلیمانیه، دومین شهر بزرگ اقلیم کردستان که به مرز ایران نزدیک است، تغییرات قابل توجهی را تجربه کرده اند. در ماه مارس و پیش از اعمال محدودیت‌های کرونایی که تا کنون جان بیش از ۵ هزار عراقی را گرفته و ۱۳۰ هزار نفر دیگر را مبتلا کرده است، هر دلار آمریکا با ۱۵۰ هزار ریال ایران مبادله می‌شد. امروز آن گونه که «آمنج صالح» به خبرگزاری فرانسه گفته، هر دلار معادل ۲۵۰ هزار ریال است.

به نوشته این خبرگزاری، اگرچه ایران و آمریکا در ابتدای سال جاری میلادی تا آستانه جنگ در عراق هم پیش رفتند، اما عراقی‌ها با داشتن ترکیبی از اسکناس‌های دو کشور در کیف پولشان مشکلی ندارند.

بسیاری از عراقی‌ها به امید این که ریال ایران دوباره تقویت شود و بحران ناشی از کرونا به سرعت برطرف شود، شروع به خرید ریال ارزان قیمت کردند.

تبادل دلار به ریال در میانه آشفتگی‌های مالی عراق که زندگی بسیاری را نابود کرده است، به نظر یک منبع درآمد جایگزین و مناسب می‌آید.

پژوهشی که توسط «کمیته نجات بین المللی» انجام شد نشان داد که ۸۷ درصد از پرسش شوندگان گفته اند به خاطر شیوع کرونا دیگر نمی‌توانند کار کنند.

عراق با بدترین بحران اقتصادی در سال‌های اخیر دست و پنجه نرم می‌کند و از کاهش قیمت نفت هم که تقریبا تمام درآمد‌های عمومی دولت را تشکیل می‌دهد، آسیب دیده است.
ریال ایران در مقابل دلار آمریکا؛ آخرین راه گذران زندگی برای عراقی‌ها
صالح می‌گوید: «از زمانی که ویروس کرونا پیدا شده و باعث بحران اقتصادی شده، افرادی که دیگر نمی‌توانند کار کنند، بر روی پول ایران سرمایه گذاری می‌کنند تا بتوانند سرمایه شان را به کار بیاندازند.»

او که زیر یک قاب بزرگ اسکناس ۱۰۰ دلاری نشسته، در عین حال هشدار می‌دهد که همه نمی‌توانند در این قمار سود کنند: «کسانی که ریال ایران را با نرخ تبدیل ۲۰۰ هزار ریال برای هر دلار خریدند، اکنون همان را با نرخ ۲۵۰ هزار ریال برای یک دلار می‌فروشند.»

بسیاری از عراقی‌ها هم از تبدیل دلار به دینار عراق که نرخ باثبات تری دارد کسب درآمد می‌کنند، اما نوسان زیاد میان ریال ایران و دلار بسیاری را برای موفقیت بیشتر جذب خود کرده است.

تحریم‌های آمریکا و بسته شدن مرز میان ایران و عراق موجب شده است که اوضاع در اقلیم کردستان بدتر بشود.

حاضر رحیم، کارگری در سلیمانیه، از این مسئله ضربه سختی خورده است: «چند روز پیش ۵ میلیارد ریال ایران را خریدم. من روی بازار شرط بسته بودم، اما شگفت زده شدم. طی چند ساعت ریال سقوط کرد و من ۱۳ هزار دلار از دست دادم.»

کربلا و نجف که شهر‌هایی مذهبی در عراق هستند سالانه میلیون‌ها زائر از ایران را به خود می‌کشانند.

آن‌ها با خودشان برای خرج کردن و تجارت ریال می‌آورند. در سال‌های گذشته زائران تا ۵ میلیارد دلار می‌آوردند و این برای کشوری که تقریبا تمام گردشگری اش وابسته به اماکن مذهبی است، حیاتی است.

آمار‌های رسمی هچنین نشان می‌دهند که این مبلغ صد‌ها هزار شغل و و نزدیک به ۲.۵ درصد تولید ناخالص داخلی را تامین می‌کند. اما محدودیت‌های مسافرتی ناشی از ویروس کرونا موجب شده است مغازه‌ها و رستوران‌هایی که زمانی پر از جمعیت بودند، اکنون بسته شوند.

شیوع کرونا در ایران، اوضاع عراق را بدتر هم کرده است و کاهش صادرات ایران به عراق موجب افزایش قیمت و تورم در این کشور شده است.

بنابر پیش بینی‌های صندوق بین المللی پول انتظار می‌رود تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۶ درصد کاهش پیدا کند. سال گذشته هم اقتصاد ایران ۷.۶ درصد کوچکتر شده بود.

همزمان در عراق هم انتظار روز‌های سختی می‌رود و برآورد می‌شود اقتصاد این کشور در سال جاری میلادی ۱۰ درصد کوچکتر شود.

در این شرایط و با نبود جایگزین‌های زیاد برای گذران زندگی، بسیاری از عراقی‌ها در حال سرازیر شدن به بازار تبادل ارز هستند به این امید که زمان تغییر کند، ریال رشد کند و بتوانند آن را نقد کنند.

منبع: پارسینه

انتهای پیام/

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: