|
"آوای نشاط" چاقی از بزرگترین معضلات سلامت در دنیا محسوب میشود، زیرا افراد چاق بیشتر در خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت نوع۲، فشار خون، چربی خون و بیماریهای قلبی- عروقی هستند. البته چاقی همیشه ناشی از پرخوری نیست. بلکه دلایل چاقی میتواند متفاوت باشد.
خوردنیهای پرکربوهیدرات: شکی وجود ندارد که کربوهیدراتها از طرق مختلف موجب افزایش وزن میشوند. کربوهیدرات در روند گوارش به گلوکز (قند) تبدیل میشود و با افزایش سطح گلوکز خون، غده لوزالمعده (پانکراس) هورمون انسولین ترشح میکند. انسولین به تکثیر رشد سلولهای چربی کمک میکند که خود منجر به افزایش وزن و چاقی میشود. دردسر اصلی بر گردن کربوهیدراتهای ساده (مانند شکر، فروکتوز، شیرینی و دسرها، نوشیدنی و غیره) است که در مقایسه با کربوهیدراتهای پیچیده (پاستا، برنج، حبوبات و غیره) بیشتر موجب چاقی میشوند. زیرا بهسرعت جذب خون میشوند.
کمتحرکی چاقتان میکند: نداشتن فعالیتهای منظم مانند ورزش، بیشک عامل مهم دیگری در بروز چاقی است. افراد کمتحرک معمولا تمایل دارند به جای فعالیت بنشینند و به همین دلیل، کالری کمی میسوزانند. با گذشت زمان، کالریهای زیادی به شکل چربی در نقاط مختلف بدن این افراد ذخیرهشده و چاقی بروز میکند. توجه داشته باشید فعالیت فیزیکی منظم نهتنها توده عضلانی بدن را افزایش میدهد، بلکه حجم و جرم چربی بدن را کاهش میدهد.
ژنتیک: ژنها در تنظیم هورمون کورتیزول و گیرندههای هورمون سیری (لپتین) نقش دارند. اگر شخصی والدینی با اضافه وزن شدید داشته باشد، احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی مفرط و بهویژه چاقی شکمی دارد. ژنهای هر کسی ممکن است بر میزان ذخیره چربی در بدن و جایی که آن چربی توزیع میشود اثر بگذارد. یکی از عوامل ژنتیکی چاقی ناشی از جهشهای ژن مربوط به لپتین است. اگر بدن نتواند لپتین را به کافی تولید کند یا گیرنده آن در نتیجه جهش نسبت به هورمون تحریک نشود تنظیمات طبیعی و سیری نسبت به مواد غذایی از بین رفته و چاقی رخ میدهد.
به اندازه بخوابید: اگر از افرادی هستید که خواب کافی و منظم ندارید و تا دیر وقت بیدارید باید منتظر تغییراتی در میزان هورمونها و افزایش احساس گرسنگی و اشتها در خودتان باشید که با افزایش مصرف شبانه غذا منجر به افزایش میزان کالری دریافتیتان خواهد شد؛ بنابراین توصیه میشود وعده غذایی سبک بهعنوان شام در ابتدای شب بخورید.
منبع: روزنامه جام جم